Eieren zijn lekker en vullen je maag, maar op de een of andere manier lukt het me niet ze doordeweeks te maken omdat ik te druk ben. Tenminste, dat is wat ik mezelf vertel wanneer ik ’s morgens de deur uit ren om de bus naar m’n werk te halen. Het probleem: wanneer ik de ochtend zo begin, sta ik strak van de adrenaline en kan ik me de hele ochtend niet concentreren. Tijd voor verandering. En die verandering begon met eieren – drie ervan, elke ochtend, om precies te zijn.

Zijn eieren gezond?

Waarom eieren? Ze zijn perfect, rijk aan eiwitten (7 gram per stuk) en bevatten omega 3’s, vitamine D, E en B12; en mineralen als selenium. Plus, twee eieren per dag is op zich net niet genoeg voor je dagelijkse hoeveelheid choline, wat weer goed is voor je geheugen. Eieren zijn ook niet duur, ook niet als je ze biologisch koopt, dus er was weinig reden om mijn project niet aan te pakken.

Verhogen eieren je cholesterol?

Ik wist dat veel mensen het niet eens zouden zijn met m’n keuze en dat al die cholesterol tot een vroege dood zou leiden. Dat is dus onzin. Voedingswetenschappen zijn teruggekomen van de bewering dat eiwitomeletten beter zijn dan uitsmijters en veel traditioneel advies over verzadigde vetten en cholesterol kwam niet per se voort uit hoogstaand onderzoek. Experts stellen nu dat er wel degelijk cholesterol in eieren zit, maar dat cholesterol uit voeding niet veel effect heeft op het cholesterol in je bloed – het type dat je bloedvaten verstopt.

Toch benadrukken voedingsdeskundigen dat hoeveel eieren per week je veilig kunt eten, afhangt van hoe de rest van je dieet eruitziet, wat het een vrij persoonlijk advies maakt. Maar aangezien ik een actief persoon ben (ik loop dagelijks een paar kilometer met m’n hond), gezond en een gebalanceerd groenterijk voedingspatroon aanhoud, voel ik me goed bij m’n keuze voor drie eieren per dag extra eten – vooral als ik die dus ’s morgens eet, het dagdeel waarop ik wel wat extra eiwitten en vetten kan gebruiken.

Wat zijn de voordelen van eieren eten

Concentratie

Je kunt je voorstellen dat als je elke dag eieren eet, je smaakpapillen zich doodvervelen. Daar moest wat aan gebeuren. Mijn enige eis: ik mocht maximaal twee minuten extra aan mijn ontbijtroutine besteden en dat mocht dan ook alleen op een gezonde manier. Welkom, biologische diepvriesgroenten. Ik had al maandenlang een paar zakken in m’n vriezer liggen (voor nood), maar vond nu een goede manier om ze in de pan te bakken. Men neme wat boter en groenten, men bakke het geheel op en voege eieren toe. Prima te doen zo.

Roerei staat binnen 4 minuten op tafel – mind is blown. Had ik dit eerder geweten…

Minder snacken

Eieren vullen de maag, dus veel zin in een snack had ik niet. 21 gram eiwitten op de vroege ochtend betekende dat ik dat knorrende monster in m’n maag tot stilte had gemaand en niet de hele tijd bezig was met wat ik ‘nu weer moest eten’.

Innerlijke rust

Elke dag hetzelfde ontbijt eten en je daaraan houden, vooral één waarbij je moet koken, klinkt saai en als een kriem. Dat is het niet. Ik vond de regelmaat heel prettig. Je hoeft je niet druk te maken over wat voor ontbijt je eet, of je überhaupt gaat ontbijten, je ochtend loopt een stuk gesmeerder omdat je in een vast ritme zit en ik werd gedwongen elke ochtend rustig te beginnen omdat ik minstens 10 minuten aan tafel moest eten (eieren in de auto is geen succes). Hierdoor kon ik me goed voorbereiden op een drukke dag en had ik alsnog het idee dat ik wat tijd voor mezelf had om op adem te komen – ja, zelfs die tien minuten maken een verschil.

Dus ja, dit hou ik er sowieso in – en ik raad het elke sportman die z’n dagen wat soepeler wil doorkomen zeker aan.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?