Lezersvragen

Stijl

Men's Health krijgt dagelijks vragen over mode en stijl. Dit zijn de meest gestelde, met het definitieve antwoord van onze experts.

 

Ik ben 23 jaar en gebruik reinigings- en verzorgingsproducten. Putten deze producten mijn huid uit?

Het is inderdaad zo dat je lichaam en dus ook je huid tot circa je 25ste a 30ste levensjaar in een opbouwfase zit. Het is dan ook nog niet nodig om antirimpel producten te gebruiken. Wel moet je je normale huidfuncties ondersteunen door bijvoorbeeld bij een vochtarme huid een hydraterende crème te gebruiken. Belangrijk is dat je je huid op een milde manier goed reinigt. Dit voorkomt dat je huid gaat verstoppen zodat er minder snel mee-eters of puistjes ontstaan. Je kunt je huid niet uitputten. Wel kun je deze ‘overvoeren’ met te rijke producten, waardoor je weer last kunt krijgen van puistjes of een geïrriteerde huid.
Sandra Borggreve, adviesraad Men's Health


Zelfs bij een goede nachtrust, heb ik donkere kringen/strepen onder mijn ogen en bovenaan mijn neus. Hoe komt dat en wat kan ik hieraan doen?

Donkere kringen die niet weggaan als je voldoende slaapt en gezond eet, wijzen op atopie, een aangeboren aanleg voor allergische aandoeningen, zoals hooikoorts, eczeem en astma. Tien tot twintig procent van de bevolking heeft hier last van en het is dan ook een heel normaal verschijnsel. Deze aanleg voor allergie veroorzaakt een stuwing in de bloedvaten met de donkere (blauwe) verkleuring als resultaat. Veel slapen helpt niet en er bestaat geen medicatie of operatie om de verkleuring te laten verdwijnen. De enige oplossing is het gebruik van een camouflagecrème (bijvoorbeeld Dermablend van Vichy). Let op dat je een kleur kiest die bij je huidskleur past.
Ids Boersma, adviesraad Men's Health


Na het scheren kun je een aftershavebalsem of –gel gebruiken, maar is het ook goed om gewoon een hydraterende crème te gebruiken?

Vroeger was men van mening dat een huid na het scheren grondig gedesinfecteerd diende te worden. Maar met die wegwerpmesjes en zelfreinigende scheerapparaten is het scheerritueel van nu veel hygiënischer dan vroeger. Een aftershave op alcoholbasis is in het algemeen dus eigenlijk niet meer nodig. Het gebruik van een hydraterende crème is zelfs beter en ook makkelijker omdat een dergelijk product op het hele gezicht gebruikt kan worden.
Een scheerbehandeling blijft iedere keer weer een aanslag op het beschermingsmechanisme van de huid. Door het scheren worden tevens (dode) huidcellen verwijderd die een functie hebben bij het vasthouden van vocht in de huid. Het gebruik van een hydraterend product helpt de huid deze barrièrefunctie weer op te bouwen. Mannen die na het scheren geregeld last hebben van ontstekingen van de haarzakjes kunnen echter eerst nog een aftershavebalsem of gel aanbrengen waarin licht uitdrogende bestanddelen, zoals bijvoorbeeld kamfer, voorkomen.
Sandra Borggreve, adviesraad Men's Health


Ik krijg zo langzamerhand een hekel aan het alsmaar groter wordende grijze tapijt op mijn borst. Bestaat er ook een veilig middel om dit te kleuren?

Het verven van de borstharen wordt afgeraden.  Door de waterstofperoxide die in de verf zit, kan het gebruik van haarverf schade toebrengen aan de huid, die lijkt op een brandwond. Niet proberen, lijkt me. Het gebruik van zogenaamde kleurshampoos zal ook niet het gewenste effect opleveren omdat dit geen grijsdekking oplevert. Wanneer je echt zo’n hekel hebt aan je heugaveldtapijt is het verwijderen van de haren door bijvoorbeeld een harsbehandeling, of scheren, de enige oplossing.
Sandra Borggreve, adviesraad Men's Health


Ik wil graag mijn tanden laten bleken. Is dat slecht voor je tanden?

Bleken is niet schadelijk voor je tanden, mits je het volgens een veilige procedure en gecontroleerd laat uitvoeren. Daarnaast is het van belang reële doelen te stellen. Als je net gestopt bent met roken, kan een goede gebitsreiniging, inclusief het polijsten van de tanden al een enorme verbetering zijn en is bleken misschien overbodig. Je kunt je tanden daarna altijd nog laten bleken. Ga altijd voorzichtig te werk; te witte tanden kunnen onnatuurlijk zijn, of niet bij het beeld passen dat mensen van je hebben. Pas ook op als je gevoelige tanden of veel (witte) vullingen in je voortanden hebt. Door het bleken kan de gevoeligheid toenemen, al is dit meestal wel van tijdelijke aard. Witte vullingen in je voortanden (die al wat ouder zijn) bleken niet evenveel mee als het glazuur, met als gevolg dat je vullingen meer opvallen en dat is niet mooi. Het is beter om eerst je vullingen te laten vervangen. Kijk dus eerst wat echt nodig is. Ik denk dat je met een grondige gebitsreiniging en het verwijderen van de rokersaanslag al heel tevreden zult zijn!
Ron Knevel, docent mondhygiëne Hogeschool Holland


Is het aan te raden om een crème met een beschermende factor op te smeren voordat ik onder de zonnebank ga?

Producten met een beschermingsfactor zorgen ervoor dat je langer aan de zon blootgesteld kunt worden zonder dat je verbrandt. Deze producten zijn prima geschikt wanneer je de hele dag op het strand wilt rondlopen, maar minder geschikt voor gebruik onder de zonnebank omdat je daar maar relatief kort onder ligt. Kort gezegd: als je je insmeert voordat je onder de zonnebank gaat, word je niet bruin en zie je dus geen resultaat. Er zijn speciale producten te verkrijgen die het pigment in je huid als het ware ‘wakker schudden’ waardoor het in de huid aanwezige pigment sneller verkleurt. Deze pré-tan-middelen bevatten geen beschermingsfactor en zijn daarom wel geschikt voor gebruik onder de zonnebank. Deze speciale producten zorgen er bovendien voor dat je huid minder snel uitdroogt.
Sandra Borggreve, adviesraad Men's Health


Hoe kom ik van deze vieze gewoonte af?

Nagelbijten is een vervelende gewoonte, of zeg maar gerust een verslaving. Natuurlijk zijn die afgekloven vingers geen gezicht. Daarbij kan het nagelbijten zelfs leiden tot ontstekingen aan en misvorming van de vingertoppen. Je kunt je vingertoppen laten behandelen met producten die vies smaken. Een andere oplossing (ook voor mannen) is het aanbrengen van kunstnagels. Een goede nagelstyliste kan deze op een dusdanige manier aanbrengen dat ze niet van echt te onderscheiden zijn.
Sandra Borggreve, adviesraad Men's Health


Hoe kan ik het beste mijn droge huid behandelen en ervoor zorgen dat deze minder jeukt?

Een droge huid ontstaat door verlies van waterdamp in de hoornlaag van de huid. Warm douchen, zeep, airconditioning, wrijving van kleding, kou, centrale verwarming of een lage vochtigheidsgraad kunnen de barrièrefunctie van de huid verstoren zodat er barsten ontstaan in de hoornlaag. De huid wordt dan rood en voelt branderig en trekkerig aan. Probeer genoemde uitlokkende factoren te vermijden en hou de huid vet met een (bad)olie of vette crème. Dep je huid na het douchen voorzichtig droog. Vanaf je dertigste levensjaar is het verstandig voor het slapen gaan je huid in te smeren met een goede hydraterende crème, zoals Oil of Olaz Complete Dag & Nacht, Nutrilogie van Vichy of Hudrance Optimale van Avene.
Ids Boersma, adviesraad Men's Health


Al jaren zoek ik een goede dagcrème die de effecten van ouderdom tegengaat. Die crèmes zijn er genoeg, maar wanneer ik deze opsmeer, glim ik aan alle kanten en dit wordt na een paar uur alleen maar erger. Welke crème werkt goed tegen ouderdomseffecten én tegen glimmen?

Je probleem is voor de meeste mannen herkenbaar. Een crème bestaat altijd uit een basis van water en olie met daarin opgelost werkstoffen zoals vitamines en een UV-filter. De meeste crèmes hebben een emulsievorm die bekend staat onder de naam water in olie (w/o). Deze emulsie voelt vrij romig aan en is daardoor geschikt voor personen met een droge, vetarme huid, met name in de wintermaanden.  Omdat de mannenhuid meer talg (= vet) afscheidt, heeft deze weinig vet nodig. Ook is de mannenhuid vochtarmer en dunner en moet daarom goed beschermd worden tegen uitdroging. Je kunt het beste op zoek gaan naar een crème met een olie in water emulsie (o/w). Deze emulsie is beduidend dunner en wordt door  de mannenhuid beter opgenomen. De meeste merken met een huidverzorginglijn speciaal voor mannen hebben dergelijke producten in hun assortiment. Mocht je toch een crème willen gebruiken met een w/o emulsie, dan helpt het ook om na het opbrengen van de crème een tissue tegen je gezicht te deppen. De tissue neemt het overtollige vet uit de crème op.
Sandra Borggreve, adviesraad Men's Health


Ik heb sinds een aantal jaren last van baardharen die hetzij onderhuids groeien, hetzij weer terug de huid in groeien, met een geïrriteerde huid als gevolg. Ik heb al van alles geprobeerd, ontstekingremmende vloeistof, diverse soorten scheertechnieken, huidreinigers, etc. Weten jullie hier een oplossing voor? Het valt me wel op dat wanneer ik het scheermesje gewisseld heb, het meestal iets afneemt.

Ingegroeide baardharen vormen een probleem bij veel mannen. De hoornlaag van de man is over het algemeen dikker dan die van de vrouw. Naarmate je ouder wordt, verdikt de hoornlaag meer en meer. Dat kan verklaren waarom je sinds een aantal jaren last hebt van deze ingegroeide haren. Dis is een vervelende kwaal waar je niet eenvoudig vanaf komt. Het is belangrijk dat je je hoornlaag dun houdt. Dit kun je doen door zeer regelmatig een lysing te gebruiken. Dit product lost je hoornlaag min of meer op. Veelal bevatten deze lysings fruitzuren of eiwitsplitsende bestanddelen (je hoornlaag bestaat uit eiwitten). Wanneer je desondanks nog last blijft houden van ingegroeide haren, kun je deze het beste laten verwijderen door een schoonheidsspecialist.
Sandra Borggreve, adviesraad Men's Health


Heb jij niet overal evenveel haar op je kin? Vanaf nu wel.
Een greep uit grootmoeders huis-tuin-en-keukentips.
Je zou zelf bijna vergeten dat je ze hebt!
Tijd is schaars in deze barre jaren, en gevolg daarvan is dat je spiegel niet genoeg van jóuw tijd krijgt. Terwijl je meer winst, in keiharde centen, uit je uiterlijk kan halen.Een onderzoekje van Men’s Health bewees dat de meeste mannen van in de 30 gemiddeld nog geen 20 minuten aan hun uiterlijke presentatie besteden, inclusief scheerbeurt. Dat gaat ten koste van je presence én success. Persoonlijke verzorging heeft een directe positieve invloed op je maatschappelijke status (privé én zakelijk). Met andere woorden: alles wat je in de badkamer laat liggen, verlies je ook op de ladder. Onderzoek van de universiteit van Texas toonde zelfs aan dat de meest aantrekkelijke, goed verzorgde mannen tot maar liefst 17% méér verdienen dan hun minder gesoigneerde soortgenoten. Op een mannenleven zou dat gemiddeld zo’n 180.000 euro schelen. Een beetje investeren in personal care-producten én extra tijd voor de spiegel levert je sowieso altijd netto winst op. Bekijk de gallery voor het stappenplan om meer winst uit je uiterlijk te halen.