Ginkgo werd vijfduizend jaar geleden al door Chinese boeddhistische monniken gebruikt. Wat het precies deed, wisten ze toen nog niet. Inmiddels bestaat er een stuk meer kennis over het bijzondere kruid.

Belangrijk om te weten is dat ginkgo bloedverdunnend werkt, en dus niet voor iedereen geschikt is om te gebruiken.

Betere erectie
Ginkgo zorgt voor een verbeterde boedsomloop, en een verbeterde bloedsomloop staat min of meer gelijk aan betere sex. De penis – zeker in geërecteerde toestand – heeft bloed nodig. Amerikaanse artsen kwamen het effect per toeval op het spoor, toen een man ze vertelde dat hij ginkgo was gaan slikken tegen vergeetachtigheid en daarna tot zijn verrassing merkte dat zijn erecties harder werden. Waarschijnlijk werkt ginkgo op ongeveer dezelfde manier als Viagra, alleen dan minder krachtig. Ginkgo zorgt ervoor dat er meer bloed naar de zwellichamen van de penis stroomt, waardoor een erectie ontstaat.

Ginkgo zorgt waarschijnlijk ook voor meer zin in sex. Geef je mannetjesratten ginkgo door hun voer, dan klimmen ze vaker op wijfjes. In de delen van de hersenen waar de zin in sex ontstaat, verhoogt ginkgo de concentratie van de ‘genotsneurotransmitter’ dopamine.

Mannelijker
Het effect van ginkgo op de aanmaak van het mannelijke geslachtshormoon is tot nu toe alleen bij proefdieren onderzocht. Maar de resultaten van dat onderzoek maken nieuwsgierig. Toen Taiwanese onderzoekers ginkgo gaven aan mannetjesratten zagen ze dat het supplement de testosteronspiegel verdubbelde. Dat hormonale effect verklaart waarschijnlijk voor een deel waarom ginkgo de interesse in sex verhoogt.

Tegelijkertijd saboteert ginkgo het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol. Dat blijkt uit een verse Koreaanse studie. In reageerbuizen maken ginkgo-extracten, in concentraties die ook voorkomen in het lichaam van menselijke ginkgoslikkers, cellen doof voor vrouwelijke hormonen. Dat kan betekenen dat ginkgo je mannelijker maakt.