1. Je bent tenminste één jaar samen
En het liefst nog langer. “Na een jaar weet je tenminste zeker dat je de grootste uitdagingen van een relatie aan kunt,” zegt gezinspsycholoog Susan Bartell.

Zo’n zestig procent van de stellen vindt samenwonen een grotere uitdaging dan een bruiloft plannen, blijkt uit recent onderzoek. Daarom is het erg belangrijk om van tevoren zeker te weten dat je goed met elkaar door één deur kunt. Op het moment dat er lastige situaties overwonnen/keuzes gemaakt moeten worden (het betalen van de rekeningen, verdeling van het huishouden, waar gaan jullie wonen, wie bepaalt de inrichting), weet je zeker dat je relatie erop vooruit gaat wanneer je gaat samenwonen.

2. Jullie kennen elkaar door en door
Ken je je nieuwe huisgenoot wel goed genoeg? (En nee, dan hebben we het niet alleen over wat haar lievelingskleur is of hoe ze haar koffie drinkt.) Je moet weten hoe ze haar leven het liefst invult.

Je moet weten wat haar gewoontes en eigenaardigheden zijn in haar eigen huis, zegt klinisch psycholoog Ben Michaelis. “Nieuwe gewoontes waar men niet aan kan wennen zijn vaak genoeg een reden om toch uit elkaar te gaan.”

Je moet een soort basiskennis hebben wat haar lifestyle betreft: hoe hoog heeft ze de verwarming? Maakt ze vaak schoon? Laat ze veel familie/vrienden toe in huis? Kun je hier mee leven? Dan komt het wel goed. Zorg in elk geval dat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Er zijn geen andere beweegredenen om samen te gaan wonen
“Veel stellen gaan vanwege financiële redenen samenwonen, dat is nooit een goed idee,” zegt huwelijkstherapeut Caroline Madden. Heb je ooit de ‘waarom blijven we eigenlijk twee keer huur betalen’-vraag besproken? Dan moet je misschien eens goed nadenken over de echte reden dat jullie bij elkaar in gaan wonen. Het is natuurlijk mooi meegenomen, maar moet niet de belangrijkste reden zijn.

4. Alle kaarten moeten uitgespeeld worden
Je moet zeker weten dat je partner geen onderliggend motief heeft om met je gaan hokken. Is ze te afhankelijk van je? Is ze erg jaloers? Wil ze met je samenwonen om je te controleren of je weg te halen bij vrienden of familie? Dan moet je het zeker niet doen.

“Betekent samenwonen dat je flink moet gaan inleveren op je vrijheid? Dan gaat de relatie het erg moeilijk krijgen op het moment dat de gezelligheid van de eerste periode achter de rug is,” zegt Marsh. Voelt het delen van een omgeving samen fijn, interessant en biedt het hoop? Dan is dat een goed teken.

5. Je zit op één lijn qua toekomstbeeld
Het is belangrijk dat jullie eenzelfde kijk op de toekomst hebben. Zijn jullie het erover eens dat jullie willen trouwen? Of willen jullie juist niet trouwen, maar zijn jullie monogaam? Willen jullie wel/geen kinderen? Bepaalde doelen, normen en waarden en intenties om te gaan samenwonen moeten altijd besproken worden voordat jullie deze stap zetten.

6. Jullie zijn er oprecht klaar voor
Het besluit om samen te gaan wonen moet gebaseerd zijn op een keuze die je vanuit het diepste van je hart maakt, niet omdat andere hebben laten vallen dat het ‘misschien eens tijd wordt’. Samenwonen is de perfecte manier om erachter te komen of je voor altijd bij deze persoon wil zijn. Natuurlijk heb je elkaar al wel leren kennen in de tijd dat jullie samenzijn, maar geloof ons: alles wordt anders zodra je eenzelfde huis betrekt. Denk daar goed over na.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?