Daar sta je dan, wachtend op je vriend, vriendin of collega, die altijd minimaal 15 minuten te laat komt. Toch doen laatkomers het niet met opzet om punctuele mensen (zoals jijzelf) te irriteren. Het is blijkbaar gewoon de aard van het beestje. De kans is daarom ook groot dat ze het nooit (maar dan ook nooit) zullen leren. Als je zelf iemand bent die altijd keurig op tijd is, zul je precies weten wie om je heen een beruchte laatkomer is. Stiptheid is namelijk heel belangrijk - zeker in het bedrijfsleven.

Polychroon vs Monochroon

Toch moeten we eigenlijk stoppen met mensen die te laat komen af te branden. Uit een onderzoek van Jeff Conte blijkt dat laatkomers ‘polychroon’ in het leven staan. Ze geven de voorkeur aan het doen van meerdere taken tegelijkertijd, waar ze van moment tot moment tussen switchen. Multitaskers dus. Ze zijn zeker niet lui; het zou zelfs zo kunnen zijn dat ze veel aan hun hoofd hebben. Door multitasking verlies je namelijk alle besef van tijd.

Mensen met een monochrone aanpak focussen zich juist op één activiteit per keer en beginnen aan wat nieuws als het vorige afgerond is. Daarbij houden zij rekening met ‘kloktijd’ van officiële planningen, afspraken en agenda’s.

Onderzoek: laatkomers komen vaak verder in het leven

Uit het onderzoek van Conte blijkt ook dat je een optimist bent als je continu achterloopt op schema. Ja, dat heb je goed gelezen. Als optimist heb je de neiging om te denken dat je meer tijd hebt dan daadwerkelijk het geval is. Best logisch, toch?

Deze manier van positief denken is precies het deel van je karakter dat je succesvol maakt. Maar er is meer, optimisme laat je langer leven. Als je positief door het leven gaat, zal je hart je dankbaar zijn dat je niet zoveel stress hebt.

Aard van het beestje

Conte verdeelde mensen in twee groepen: type A en type B. De eerste maakt je competitief en ongeduldig, de tweede maakt je relaxed en creatief. Dus, als je vaak te laat bent, zou je tot de tweede categorie behoren. Conte lieten de mensen gokken wanneer een minuut was verstreken. Mensen gedefinieerd als type A gokten gemiddeld 58 seconden, waar type B-mensen 77 seconden gokten.

Het is dus niet de schuld van de laatkomers, zij nemen de wereld gewoon anders waar dan anderen. Kortom, sla dit artikel maar op in je bladwijzers, wie weet komt het nog van pas.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?