Praten in je slaap – of jij het nu bent of iemand anders – overkomt de besten. Maar wat betekent het als je dit weleens doet? En wat gebeurt er dan eigenlijk precies in je hersenen?

Praten in je slaap

Praten in je slaap heet officieel somniloquy en is een vorm van parasomnie, een stoornis waarbij iemand vreemd gedrag vertoont in zijn slaap. Wanneer je in slaap valt, komen er twee chemische stoffen vrij in je hersenen: glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB).

Samen zorgen ze voor een tijdelijke verlamming, waardoor elke vorm van ongewenste beweging tijdens de slaap wordt vermeden. Dit beschermt je; denk maar aan dromen waarin je vlucht voor een tijger, maar niet daadwerkelijk je bed uit rent. Deze verlamming zorgt er ook voor dat je stembanden niet functioneren – alleen werkt dat bij sommige mensen niet goed. Hierdoor kun je toch nog geluid maken en breng je alles wat zich in je hersenen afspeelt tot uiting.

Niet schadelijk

Om even in cijfers te spreken: de helft van de kinderen praat in hun slaap, maar slechts vijf procent van de volwassenen heeft er nog ‘last’ van, stelt het wetenschappelijke tijdschrift Brain and Development. Ook komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen – de reden daarvan is zelfs onder wetenschappers niet bekend.

Als iemand praat in zijn slaap, zit hij waarschijnlijk ergens in een stadium tussen dromen en slapen. Maak je nu niet direct zorgen, het is niet schadelijk voor je gezondheid. Wat wel kan is dat stress, alcohol en depressieve gedachten ervoor zorgen dat het vaker voorkomt. En wat je geheugen betreft: bijna niemand weet de volgende dag nog wat hij of zij ’s nachts allemaal heeft gemurmeld. Dat is misschien maar goed ook.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?