Een penthouse in Monaco met een jacht in de haven. Met je privéjet op vakantie naar je eigen eiland met oneindige witte stranden. Het klinkt als een droom, maar dromen zijn voor menig miljonair geen bedrog (vrij naar Marco Borsato, die van krantenjongen naar miljonair ging, maar snel terug bij af was).

Maar hoe word je eigenlijk miljonair? En, als je dan toch bezig bent: hoe haal je de Quote 500? Of moet je dat eigenlijk helemaal niet willen, en betekent ‘mo money echt ‘mo problems? We vragen het Paul van Riessen, adjunct-hoofdredacteur van miljonairsblaadje Quote, dat onlangs een boek uitbracht met de veelbelovende titel Jouw eerste miljoen. ‘Of geld gelukkig maakt? Misschien niet. Maar Connie Breukhoven heeft natuurlijk wel gelijk als ze zegt dat je beter ongelukkig kunt zijn in een Bentley dan in een Opel. Zelf maakte ze fortuin door met de juiste vent te trouwen. Wie haar pluspunten niet heeft, en het dus helemaal op eigen kracht moet doen, doet er bovenal goed aan vriendelijk te bedanken voor een carrière in loondienst. Leg liever je ballen op het blok, en word ondernemer.’

Hoe je dat het best kunt doen, vertelt Quote’s Van Riessen in 10 tips:

  1. Start vroeg. Hoe vroeger hoe beter: laat nog jongere kinderen jouw krantenwijk lopen. Start vooral niet voor jezelf als je al aan een hypotheek vastzit, want zeker in het begin is het doorgaans sappelen.
  2. Hecht niet te veel waarde aan een studie. Of dacht je dat superrijken als Bill Gates, John de Mol of Joop van den Ende een mooie afgeronde opleiding op hun cv hebben staan?
  3. Staar je niet blind op een gat in de markt. De meeste écht goede ideeën zijn al eens bedacht, dus waarom zou je niet gewoon een bestaand idee beter uitvoeren?
  4. Een beetje bluf kan geen kwaad. Nina Storms liet eens uitzendkrachten lege dozen versjouwen om indruk te maken op bezoekers van haar bedrijf.
  5. Denk groot. Zou diezelfde Nina Storms ook zo rijk zijn geworden als ze haar bedrijf niet World Online maar Nederland Online had genoemd? Precies!
  6. Massa is kassa. Je kunt beter een miljoen goedkope prullen met marge van een duppie verkopen, dan 900 dure dingen met een marge van 100 euro. De familie Zeeman is niet voor niets zo rijk geworden…
  7. Wees zuinig. Je wordt niet rijk door veel geld uit te geven. Let dus ook op je overhead; ‘Ik wens je veel personeel toe’ is niet voor niets een gevleugelde uitspraak onder rivaliserende ondernemers.
  8. Neem vaak risico, maar soms ook niet. Trouw bijvoorbeeld nooit in gemeenschap van goederen (vraag maar aan Patrick Kluivert). Sowieso is liefde inhuren beter.
  9. Stop op tijd. Dirk Scheringa van DSB Bank kan je daar alles over vertellen. Daarbij: van doorwerken tot je er, letterlijk, dood bij neervalt is (op de erfgenamen na) nog nooit iemand gelukkig geworden…
  10. Financier voorzichtig. Kijk goed uit wie je als geldschieter aan boord trekt, want hoewel banken en investeerders doen alsof ze het beste met je voorhebben, is het uiteindelijk slechts hun eigen winst die telt.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?