Even een opfrissertje: de zomertijd is ingevoerd zodat we meer gebruik maken van het daglicht en daarmee energie bezuinigen. Door de klok een uur vooruit te zetten beleef je ’s avonds langer licht. Zomertijd is echter niet natuurlijk, want ons bioritme loopt gelijk met de wintertijd. Dat éne uurtje kan letterlijk erg pijnlijk voor je zijn.

Waarom de klok verzetten?

Vooral avondmensen (ongeveer 25% van de bevolking) hebben last van de kortere nacht.

‘Avondtypen vinden het moeilijk om een stuk van het beste deel van de dag op te offeren aan slaap, dus gaan ze later naar bed en komen ze er ook weer laat uit. Op die manier word je niet vroeg aan licht blootgesteld. Je biologische klok past zich dan niet aan de zomertijd aan,’ legt chronobioloog Domien Beersma uit. Voor het weekend is dat niet erg, maar waarschijnlijk verschijn je maandag met érg grote wallen op je werk. Volgens Zweeds onderzoek zorgt de zomertijd om deze reden zelfs voor meer hartinfarcten en verkeersongelukken rond deze tijd van het jaar. Met de volgende tips van Domien Beersma kom je de omschakeling pijnvrij door. Als het aan je bioritme ligt dan.

Workout

Ga je op zaterdag of zondag altijd sporten? Doe dat nu zo vroeg mogelijk. Stel jezelf bloot aan veel licht: daardoor verschuift je bioritme naar een vroeger tijdstip. Een goede motivatie om ’s ochtends een rondje te gaan hardlopen.

Niet uitslapen

Het is misschien cru, maar die uurtjes die jij op je vrije dag in bed doorbrengt kunnen funest zijn. Je bent namelijk pas laat op de avond weer moe. ‘Door niet uit te slapen kun je ’s avonds gemakkelijker in slaap komen en ben je op maandag beter uitgerust,’ vertelt Beersma.

Genieten in het donker

’s Avonds in (fel) licht zitten is niet handig. Zet de computer uit en dim je lampen thuis. Het licht werkt in je nadeel, want je gaat later slapen dan de bedoeling is omdat het licht effect heeft op je ritme. Als je dat ritme verschuift naar een later tijdstip werkt dat precies tegen de zomertijd in: niet doen dus!

Op deze manieren houd je de effecten op je lichaam zo klein mogelijk. Niet vergeten: zet je klok zaterdag(nacht) een uur vooruit, anders krijg je maandag hele andere problemen op je werk.