Jeukende geslachtsdelen kunnen heel onaangenaam zijn – en jammer genoeg maakt krabben de situatie alleen maar erger. Om je gevoelige huid te kalmeren, is het daarom beter om er eerst achter te komen wat de boosdoener is. Die kan variëren van iets onschuldigs, zoals een nieuwe wasverzachter, tot iets ernstigers, zoals een infectie. Lees hieronder wat je precies hebt en wat je kunt doen om het probleem te verhelpen.

Schimmelinfectie

Heb je naast jeuk ook last van uitslag? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een infectie. Wat voor één is afhankelijk van hoe die uitslag eruitziet. Als het om een schimmelinfectie gaat, heb je – naast een jeukende rode uitslag – waarschijnlijk vochtige, glimmende plekjes op je penis en witte schilfers in je huidplooien.

Schimmel is altijd in kleine hoeveelheden aanwezig op je huid, een overschot kan echter leiden tot een infectie – meestal op vochtige plekken die niet veel daglicht zien. In de buurt van je kruis is voor schimmels dus een ideale plek om te broeien. Schimmelinfecties kunnen er ook iets anders uitzien: droog, schilferig en gelokaliseerd op de binnenkant van je benen.

Dit kun je eraan doen: ga bij je huisarts langs, die zal in de meeste gevallen een schimmelbestrijdende zalf voorschrijven. Dep de regio droog voordat je de zalf erop smeert. Het gebrek aan vocht voorkomt dat de schimmel verder groeit en de crème kan zo beter zijn werk doen.

Schuren

Schaafwonden ontstaan wanneer verschillende stukken huid langs elkaar schuren, bijvoorbeeld die van je binnenbenen. Dit gebeurt meestal tijdens een activiteit waar veel wrijving bij komt kijken, zoals hardlopen.

Het schuren kan je huid irriteren, waardoor er kleine scheurtjes en ontstekingen ontstaan in je buitenste huidlagen. Dit veroorzaakt een rode uitslag die brandt en jeukt.

Dit kun je eraan doen: een vochtinbrengende crème kan je huid repareren en helpen kalmeren. Tip: combineer het met zinkzalf, die voegt een beschermend laagje toe, houdt de jeuk in toom en verkoelt je huid.

Smetplekken

Waarschijnlijk heb je last van een rauwe, rode uitslag die jeukt en brandt. Meestal in gebieden die vaak vochtig zijn door het zweten, zoals op je kruis, tussen de huidplooien op je buik, onder je armen of tussen je tenen. Zulke plekken zijn de ideale broeihaard voor bacteriën en schimmels.

Dit kun je eraan doen: antibacteriële en schimmelbestrijdende zalfjes rekenen af met de bacteriën en de schimmels. Tegen het schuren kun je zinkzalf gebruiken. Als de uitslag na een tot twee weken nog steeds niet weg is, kun je bij een dermatoloog langsgaan. Die zal je wat sterkers voorschrijven.

Contacteczeem

Contacteczeem ontstaat wanneer je huid in aanraking komt met iets waarvoor het allergisch is. Het gevolg is waarschijnlijk een vreselijk jeukende, rode uitslag die er hobbelig uitziet. Er kan zelfs een heldere of gelige vloeistof uit komen – een teken dat je bovenste huidlaag verstoord is.

De oorzaak van contacteczeem is vaak een kleine aanpassing in je routine, zoals een andere wasverzachter of misschien een nieuwe bank, gemaakt van een andere stof.

Dit kun je eraan doen: zorg dat je niet meer in contact komt met hetgeen waarvan je denkt dat het de allergische reactie veroorzaakt. Is het die nieuwe wasverzachter? Was je kleding dan een paar keer opnieuw met je gebruikelijke merk.

Schaamluis

Je weet dat je er last van hebt als je ineens jeuk krijgt en piepkleine witte/gelige spikkels in je schaamhaar ziet. Die laatste zijn de eitjes van de luizen in kwestie. Je kunt zelfs de luizen zelf zien kruipen. Als je dapper genoeg bent om er een vergrootglas bij te pakken: ze lijken op mini-krabbetjes.

Dit kun je eraan doen: ga bij je dokter langs. Als die eenmaal heeft vastgesteld dat het inderdaad om schaamluis gaat, krijg je een shampoo of crème mee met permethrine of pyrethrine met piperonylbutoxide. Beiden doden de luizen.

Herpes

Voor sommige mannen is jeuk het eerste symptoom dat wijst op deze soa. Die jeuk zal snel overgaan op een branderig gevoel en na ongeveer een dag zullen er blaren ontstaan. Die scheuren en veranderen vervolgens in pijnlijke zweren. Komt dit bekend voor en heb je er vaker last van? Dan heb je waarschijnlijk te maken met herpes, aangezien deze infectie vaak blijft terugkeren.

Dit kun je eraan doen: ook nu ga je beter even bij je dokter langs. Hoewel er niet echt een medicijn is voor herpes, kan je arts je wel een antiviraal medicijn voorschrijven. Dat verkort de duur van de uitbraak en voorkomt dat je er nog één krijgt. Ook loopt je partner zo minder kans om besmet te raken.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een veelvoorkomend symptoom van het human papillomavirus (HPV). Ze voelen vaak zacht aan en zijn huidkleurig. Sommigen hebben zelfs iets weg van kleine bloemkolen. Soms heb je er één, soms meer. Naast een beetje jeuk voel je er niet zoveel van.

Dit kun je eraan doen: je dokter kan je een medicijn voorschrijven dat je immuunsysteem zal aansporen om af te rekenen met de wratten. Of ze kan er vloeibare stikstof op aanbrengen, zodat ze bevriezen en loslaten. Wees je er wel van bewust dat je het virus niet uit je systeem krijgt en dat je er dus vaker last van kunt krijgen. Je kunt het dus ook doorgeven aan iemand anders!

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?