Trendspotters is het vast al opgevallen: er is een toename in het aantal lopers dat een futuristisch ogend gasmasker draagt. Dit zijn geen luitjes met angst voor het zikavirus, maar voorlopers en trendwatchers uit de fitness-scene. Maar wat doen die maskers nu exact? En belangrijker: werken ze wel?

Wat ze niet doen, is het simuleren van hoogte. Wil je hoogtetraining nabootsen, dan moet je de lucht ijler maken, dat wil zeggen: ervoor zorgen dat er minder zuurstofmoleculen in zitten dus. Evenmin veranderen deze maskers de chemische samenstelling van zuurstof. Daarvoor zou je een hoogtekamer moeten hebben, maar die past dan weer niet om je gezicht.

Wat deze maskers doen, is je in feite en beetje verstikken. De verstelbare kleppen beperken de hoeveelheid zuurstof die je inademt, waardoor de spieren rond je longen harder moeten werken. Dat klinkt misschien wat kinky, maar experts beamen dat het wel degelijk werkt. “Je ademhalingsspieren behoren tot de meest verwaarloosde spiergroepen in je lichaam,” zegt dr. Mark Faghy, inspanningsfysioloog van de Universiteit van Loughborough. “Maar ze zijn ook zeer elastisch en reageren goed op stress, net als elke andere skeletspier.” Met andere woorden: mensen met sterkere ademhalingsspieren zijn sterkere allround-sporters. Om te onderzoeken of deze theorie hout snijdt, gaan we zelf zo’n trainingsmasker testen.

DE TEST

De eerste uitdaging is het kopen van een masker kopen – er is veel vraag naar –, maar gelukkig stelt het internet niet teleur. De theorie nogmaals: door het beperken van zuurstof tijdens je training moet je lichaam anders omgaan met opgeslagen energie en verlegt zo zijn (en dus jouw) grenzen. Je wordt dus gedwongen om veel dieper te gaan.

Je hartslag is een betrouwbare indicator van inspanning. Tijdens de eerste testsessie heb ik binnen 25 minuten, waarin ik een paar supersets met burpees en battle ropes doe, de 170 hartslagen per minuut (bpm) bereikt en dat is dicht bij mijn drempel van 182 bpm. Zelfs na een paar trainingen komt mijn gemiddelde hartslag zelden onder de 135. Dat is een flinke 20 slagen hoger dan mijn gemiddelde zonder het masker. Dit komt voornamelijk doordat mijn ademhalingsspieren ook tijdens het herstel tussen de sets worden belast. Voor mannen die kilo’s willen verliezen, heeft dit een significant effect: tijdens een sessie van 45 minuten verbrand ik 500-600 calorieën in plaats van de gebruikelijke 350-400.

Deze ‘gemaskerde workouts’ laten ook zien hoe belangrijk je longen voor de ondersteuning van je lichaam. Het vullen van deze organen door een flinke hap lucht te nemen, is vaak een goede stabiliseertactiek voordat je gaat liften. Het masker belet dit echter. Pauzes in je ademhaling voel je onmiddellijk en leiden tot vermoeidheid. Dit dwingt je wel tot een goed evenwicht tussen je vorm en werktempo. Als je jouw vorm perfectioneert terwijl je een masker draagt, pluk je er de vruchten van.