Je hoeft echt geen Olympische ambities te hebben om het perfecte lichaam te kweken. Toen onderzoekers recreant zwemmers vergeleken met niet-zwemmers, bleek dat zwemmers van alle leeftijden meer spiermassa hadden en slankere tailles en heupen. Hoewel zwemmen niet het 'strik je veters en ga' gemak heeft van hardlopen, heb je maar 3 dingen nodig; zwemkleding, badmuts en een zwembril en je kunt het water in.

Waarom water werkt
De voordelen van zwemmen ontstaan door een perfecte combinatie van calorieverbranding en spierversterking. Rustig zwemmen verbrandt 500 calorieën per uur terwijl een stevige sessie al gauw 700 calorieën verbrandt. Omdat water bijna 800 keer zo dik is als lucht is elke trap-, duw- of trekbeweging een mini weerstandsworkout voor je hele lijf, met name voor je core, heupen, schouders, armen en bilspieren. Dus behalve dat je calorieën verbrandt als je zwemt, bouw je ook spieren op, waardoor je stofwisseling een boost krijgt. Dat heeft tot resultaat dat je calorieën blijft verbranden terwijl je je al gedoucht en afgedroogd hebt.
Het ironische is dat je door zwemmen slank en sterk wordt, maar dat het ook echt goed is voor je lichaam. Water neutraliseert de zwaartekracht waardoor je gewichtsloos wordt, waardoor je gewrichten even een welverdiende break krijgen. Je kunt iedere dag zwemmen zonder dat je een blessure riskeert, iets dat je bij krachttraining of hardlopen niet kunt garanderen.

Zwemmen for life
Hierdoor kun je je leven lang blijven zwemmen. Een echte bonus want zwemmen kan je helpen om jonger te blijven. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig zwemmen een fysieke leeftijd hebben die tot 20 jaar lager is dan de biologische leeftijd. De bloeddruk, cholesterol, bloedvaten, zenuwen en coördinatie zijn vergelijkbaar met een veel jongere leeftijd.

Rustig beginnen
De meeste beginnende zwemmers springen vol hoge verwachtingen het diepe in. Ze verwachten meteen een half uur achter elkaar door te kunnen zwemmen, en hangen dan na een paar minuten uitgeput aan de rand. Dat komt omdat trainen in het water je hart en spieren anders laat werken dan op het land. Je longen moeten zich aanpassen aan een nieuwe manier van ademhalen en al je spieren moeten samenwerken om je in beweging en drijvend te kunnen houden. En dat is best pittig als je het niet gewend bent.
De manier om een zwemroutine op te bouwen is om je training op te bouwen in kortere stukjes, en genoeg pauzes in te lassen en die af te wisselen met verschillende slagen zoals rugslag of een crawl. Denk niet dat je minder doet als je veel rustmomenten inlast; je hartslag blijft minimaal 30 seconden verhoogd als je al een paar baantjes hebt getrokken.

Probeer deze beginners workout:
Zwem vier baantjes in een rustig tempo en rust dan 30 seconden. Herhaal dit 5 tot 10 keer. En probeer dit twee tot drie keer per week te doen gedurende 2 weken. Als je een tijdje niet gezwommen hebt, gebruik dan een kickboard voor de eerste vier baantjes. Dat helpt je om weer aan zwemmen te wennen zonder dat je hoeft te letten op de coördinatie van je armen en benen. Als je dit onder de knie hebt, kun je je training opschroeven en andere trainingsmaterialen gaan gebruiken. Met paddles versterk je bijvoorbeeld je bovenlichaam en armen en met training fins versterk je een zwakke of onevenwichtige beenslag. Door het gebruik van een snorkel hoef je je hoofd minder te bewegen waardoor je je meer op je slag kunt focussen.

Volg Speedo
Op het YouTube-kanaal van Speedo vind je heel veel handige tutorials om je techniek te verbeteren.
Volg Speedo op Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.
Het grootste Speedo-assortiment koop je bij Intersport.

Speedopinterest
.

Volg jij Men's Health al op Facebook en Instagram?