6 squashtips: fitter, sterker en véél sneller

1 Warm op

‘Eigenlijk is squash een opeenvolging van korte, ultra-intensieve bewegingen,’ zegt bewegingswetenschapper en trainer Andy Wadsworth. ‘Daarom is opwarmen bij squash nog een graadje belangrijker dan bij andere sporten.

Als je het achterwege laat krijg je eerder vroeg dan laat een blessure.’ Wadsworth adviseert zijn cliënten dat ze het beste kunnen opwarmen met vijf minuten dynamische flex-drills. Als je die drie woorden intikt op YouTube vind je legio suggesties. Wadsworth adviseert squashspelers te focussen op drills met lunges en armbewegingen. Die verhogen de flexibiliteit in de heup- en schoudergewrichten die je straks zwaar gaat belasten.

2 Werk aan de basis

Eén van de beste squashspelers ter wereld is de Brit James Willstrop. Zijn belangrijkste advies aan ambitieuze spelers? ‘Blijf altijd werken aan je swings. Perfectioneer ze. Squashswings zijn gecontroleerde en soepele bewegingen. Alleen vlak voordat je de bal raakt is de beweging echt snel.’ Het perfectioneren van je swing maakt een betere speler van je. Je ballen worden sneller en vooral verrassender. Als je werkt aan je backswings versterk je bovendien de rotator-cuffs in je schoudergewricht. Zo versterk je het meest kwetsbare deel van het menselijke bewegingsapparaat.

3 Beheers je kracht

Een goede squashspeler heeft niet alleen sterke onderarmen, maar kan de kracht in z’n onderarmen ook gedoseerd gebruiken. ‘Als je domweg alleen maar knijpt in het handvat van je racket, beschadig je de gewrichten in je polsen en ellebogen,’ zegt squashcoach David Pearson. ‘Bij elke bal die je slaat moeten je pols en je elleboog de trillingen absorberen. Je moet daarom leren om je racket vast te houden als een zak chips. Maar dan wel een zak chips die telkens aan je greep probeert te ontsnappen.’ Als je dat onder de knie hebt neemt de kracht in je handen nog sneller toe en kun je 30 procent langer spelen. Ben je extra zuinig op je gewrichten? Dan vind je rackets die meer vibraties opvangen dan andere misschien de moeite waarde. Een Prince EXO3 Ignite kost een paar euro’s meer – maar dan heb je ook wat.

4 Doe alsof

‘Je speelt beter als je voor je match drie minuten uittrekt voor ghost-shots,’ zegt Willstrop. ‘Dat zijn dus shots zonder bal. Ghost-shots activeren de zenuwbanen waarmee je hersenen je spieren aansturen. Je krijgt meer focus en je bijnieren pompen adrenaline in je bloed. Je reactietijd wordt korter.’ Als je bent uitgespeeld blijven je hersenen nog urenlang op een hoger niveau functioneren. Je hebt de rest van de dag meer energie en je kunt bergen werk verzette. Als je baas je straks met z’n armen over elkaar staat op te wachten omdat je te laat op kantoor verschijnt, dan moet je hem dat beslist vertellen.

5 Zorg voor sprongkracht

Het gros van de kracht waarmee je squashballen mept komt uit je benen. Je kunt je ballen meer impact geven als je in de gym de spieren in je onderlichaam traint. Een uitstekende oefening is de lunge. De variant waarvan James Willstrop het meeste is gecharmeerd is de jumping split-squat. ‘Met deze oefening ontwikkel je explosieve snelheid,’ zegt hij. Je zet je linkervoet een meter achter je op de vloer. Je balanceert op je tenen en je houdt je linkerbeen licht gestrekt. Je zet je rechtervoet plat voor je op de vloer en je zakt door je knie en heup. Vanuit die houding spring je zo explosief mogelijk omhoog. In de lucht wisselen je benen van positie. Als je landt staat je rechtervoet dus achter je, en je linkervoet voor je. Dat herhaal zo vaak je kunt Hoe dieper je torso naar beneden zakt, des te meer heb je aan de oefening.

6 Sta stevig in je schoenen

Squashen is synoniem met razendsnel en om de haverklap van richting veranderen. Een goede speler heeft dan ook enkels van titanium. Als je merkt dat je enkelgewricht nog wel wat sterker kan worden, dan heeft coach Pearson een tip voor je. ‘Koop voor een paar tientjes een wobble-board en oefen daar om de andere dag 2 minuten mee,’ zegt hij. ‘Het scheelt een slok op een borrel.’ En zorg voor goede schoenen. Ga niet alleen voor een lichte schoen en een schoen die goed om je voet zit, maar let er ook op hoe goed de schoen je enkels omsluit en ondersteunt. Als je brede enkels hebt, denk dan aan schoenen van Head of Asics. Veel van hun modellen zijn gemaakt voor mensen met brede enkels. Heb je smalle enkels, dan heb je misschien eerder iets aan schoenen van Nike of Adidas.