JayJay Boske: ‘Ik train als een beest, maar eet als een watje’

Fit journey

Na z’n deelname aan Expeditie Robinson is JayJay Boske slechter in vorm dan ooit. Hij verloor 14 kilo spier en kreeg er voornamelijk vet voor terug, waardoor hij slecht in z’n vel zit. Zijn doel: fit worden. Fitter dan ooit. Z’n fitjourney volg je op z’n YouTube-kanaal Day1, maar ook op menshealth.nl. Let’s go!

Door Jay Jay Boske

1392. 864. 1223. 936. 974. Dit is mijn calorie-inname van de afgelopen vijf dagen. Nog minder dan Fajah Lourens op een gemiddelde dag eet, oftewel: schrikbarend weinig. Ik kan jullie één ding vertellen: het is niet de bedoeling. Het gaat niet bewust. Ik denk dat dit momenteel m’n grootste struikelblok is. Maar hoe zorg ik dat ik meer eten binnenkrijg? Is daar geen gemakkelijk formule voor? Ik vrees van niet.

Ik weet dat ik gestructureerd moet plannen wanneer ik wat eet. Net als met het trainen. Toch raar eigenlijk: ik train als een beest maar eet als een watje.

Overigens gaat het met dat trainen wel lekker. Ik merk dat ik sterker word en de motivatie vind om elke dag te sporten, mocht dat nodig zijn. Toch voelt het aan alsof het allemaal vreselijk langzaam gaat. Ik realiseer me dat er in zes maanden veel kan gebeuren, maar ik zou liever sneller progressie zie. Vooral omdat ik m’n hele leven omgooi voor dat kleine beetje progressie.

Nu hoor ik je denken: ‘Wat gooi je dan om? Wat doe je dan anders?’ Nou, ik ben bijvoorbeeld nog nooit echt bewust bezig geweest met voeding. Ik schrik dus enorm van wat je eigenlijk in je lichaam stopt wanneer je een frietje met mayonaise eet. Eigenlijk ga je nadenken bij alles wat je eet. Ik moet hier een gezonde weg in vinden, maar dat kost tijd en energie.

Naast het volgen van een eetschema probeer ik zo efficiënt mogelijk te trainen in de sportschool. Dat is best lastig, aangezien ik vroeger wérd getraind – nu moet ik het in m’n eentje doen. Bij m’n rugbytrainingen deed ik simpelweg wat er in m’n schema stond zonder daarbij na te denken, maar nu train ik echt voor mezelf. Hierdoor ga ik juist bij alles nadenken.

Ik kan niet zomaar even de gym inlopen en met wat zware gewichten gooien. Ik moet nadenken over rust, gewicht en natuurlijke herhalingen. Ik kan m’n team niet teleurstellen en er schreeuwt niemand naar me, dus ik moet zelf beslissen of het trainen of Netflixen wordt. 

jayjayxmh
Gebruik deze twee routines en kennis vanuit de wetenschap om binnen een maand je doel te bereiken. 
“Ik besefte ineens wat ik mezelf had aangedaan.”
Een beach body kweken is al moeilijk genoeg, daar kun je geen abnormale uitputting, traag herstel of grieperig gevoel bij gebruiken – Joël heeft alle vier. 
In januari gestart. In de zomer volledig afgetraind. 
Keoni Hudoba wilde operazanger worden, viel toen meer dan 60 kilo af en sloeg een compleet nieuwe weg in.