Clean eating? Niet als je dit soort “gezond” voedsel eet
Unsplash

Je denkt dat je gezond eet, maar de werkelijkheid vertelt een ander verhaal. Tijd om te ontdekken welke ‘gezonde’ producten eigenlijk ultrabewerkt zijn.
Voedsel dat gezond lijkt, maar ultrabewerkt is
Je kent het wel: je probeert gezond te eten dus koopt producten waar 'high protein', 'low fat' en '100% natural' op staat. Maar onder al die mooie claims schuilt vaak een harde waarheid: je eet ultrabewerkt voedsel. En dat is precies wat je gains, energie en hormoonbalans saboteert.
Ultrabewerkt voedsel is alles wat in een fabriek heel erg bewerkt is. Het zit vol met smaakversterkers, kleurstoffen, stabilisatoren en suikervarianten waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Het probleem? Je lijf herkent het amper als eten.
1. Eiwitrepen: suikerbommen in een fit jasje
Ze liggen naast de kassa, in de automaat bij de sportschool en lijken de perfecte post-workout snack. Maar veel eiwitrepen bestaan vooral uit suikers, kunstmatige zoetstoffen en palmvetten. Ja, ze bevatten eiwit, maar dat maakt ze nog niet 'gezond'.
Beter alternatief:
Pak een handje ongezouten noten met een banaan of een bakje kwark met wat bessen. Dan krijgt je lichaam echte brandstof, in plaats van een chemische cocktail in de vorm van een reep.
2. “Gezonde” granola
Die knapperige granola met 'natuurlijke honing' is vaak net zo zoet als een koekje. Check het etiket: suiker schuilt achter namen als “agavesiroop”, “rijststroop” of “kokosbloesemsuiker”. Al die snelle suikers jagen je bloedsuiker omhoog, waarna een energiedip volgt.
Beter alternatief:
Maak zelf granola met havermout, noten, zaden en een klein beetje honing. Simpel, voedzaam en vol vezels.
3. Plantaardige melk: niet altijd een zuivere keuze
Amandelmelk, havermelk of kokosmelk lijken gezonde alternatieven voor koemelk. Maar de meeste varianten uit de supermarkt zitten vol met toegevoegde suikers en stabilisatoren (zoals gellan gum en carrageen).
Beter alternatief:
Kies voor ongezoete versies met een korte ingrediëntenlijst (maximaal drie tot vijf ingrediënten). Of maak het zelf: havermout en water in de blender, klaar.
4. Vegan burgers en vleesvervangers
De hype is groot: plantaardig eten is 'clean' en duurzaam. Maar veel vleesvervangers bestaan uit een waslijst aan toevoegingen, zout en soja-isolaten. Je eet eigenlijk een ultrabewerkt fabrieksproduct, dat toevallig geen vlees is.
Beter alternatief:
Ga voor pure eiwitbronnen: linzen, kikkererwten, eieren of tofu. En als je echt een vegaburger wilt? Maak ‘m zelf van bonen, havermout en kruiden.
5. Light producten
'Light' klinkt gezond, maar betekent meestal dat vet is vervangen door suiker of chemische zoetstoffen. Vet is niet je vijand, maar ultrabewerking wel. Je lijf wordt niet verzadigd, waardoor je meer eet dan je denkt. Bovendien kunnen kunstmatige zoetstoffen je darmflora verstoren, en dat merk je aan je energie en het gevoel in je buik.
Beter alternatief:
Ga voor volle yoghurt, echte boter en natuurlijke vetten als avocado en olijfolie. Die houden je hormonen op peil en je honger in toom.
6. Smoothies en vruchtensappen
Ze lijken boordevol vitamines te zitten, maar vaak krijg je vooral vloeibare suiker binnen. Zelfs als er 'geen toegevoegde suikers' op staat, is het nog steeds sap zonder vezels. En dan mis je precies de natuurlijke balans die fruit gezond maakt.
Beter alternatief:
Eet je fruit heel, of blend het zelf met groente erbij (zoals spinazie of komkommer). Zo krijg je vezels, antioxidanten én power.
7. Kant-en-klare maaltijdsalades
Geen tijd om te koken? Een kant-en-klare maaltijdsalade klinkt dan als een goede optie, maar ze bevatten vaak te veel zout, vet en calorieën bevatten door ingrediënten zoals romige dressings, kaas, noten of pasta.
Daarnaast hebben ze vaak niet voldoende groenten en bevatten ze onnodige toevoegingen, zoals conserveermiddelen en smaakversterkers. Helaas geldt vaak dat gemak niet goed is voor je gezondheid. Ultrabewerkte ready-to-eat maaltijden geven je calorieën zonder voedingswaarde.
Beter alternatief:
Bouw zelf een salade. Of eet de kant-en-klare salade, maar skip de dressing en de ongezonde toppings.
Waarom ultrabewerkt voedsel slecht is
Onderzoek laat zien dat ultrabewerkt voedsel je hongerhormonen beïnvloedt. Je eet meer, voelt je minder verzadigd en je lichaam raakt in een staat van constante ontsteking. Dat betekent minder focus, minder energie en minder progressie in de gym.
Wil je echt gezond eten? Eet dan simpel en puur. Met andere woorden: eet wat je overgrootoma herkent als eten. Check ook het etiket: hoe langer de lijst met ingrediënten, hoe slechter. Echte voeding groeit, rot, of komt uit de grond (en niet uit een fabriek).




