Feiten op een rij: de waarheid achter 3 angstverhalen over voeding
© Getty Images

Social media stimuleren extreme meningen over voeding. Vaak voor aandacht, invloed of geld. In dit artikel vertellen we je de waarheid over drie angstverhalen die de ronde doen.
Een nieuwe generatie gezondheidsgedreven influencers voert een informatieoorlog tegen de alledaagse voedingsmiddelen die jij vaak consumeert. Van melk (die zou zijn besmet met Bovaer, een stof die methaanuitstoot bij melkkoeien vermindert) tot koffie (mogelijk vol giftige schimmels), zaadoliën (‘gebleekt’), suiker (‘vergif’), kunstmatige zoetstoffen (‘kankerverwekkend’) en zelfs groenten (die ‘anti-nutriënten’ zouden bevatten die slecht zijn voor je darmen). In werkelijkheid is er geen bewijs dat die stoffen in normale hoeveelheden schadelijk zijn.
• Zaadoliën
Angstverhaal: Zaadoliën (zoals zonnebloem- of raapzaadolie) bevatten veel omega-6 en zouden ontstekingen veroorzaken. Ook zouden ze gevaarlijk zijn omdat ze tijdens verwerking verhit worden.
Feit: Ontsteking is een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van het lichaam, en uit onderzoek blijkt dat raapzaadolie verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten aanzienlijk verbetert in vergelijking met andere eetbare oliën’. Herhaaldelijk verhitten tot hoge temperaturen kán schadelijke stoffen vormen, maar dat is een reden om foute afhaalmaaltijden te vermijden, niet om thuis een zalmfilet te bakken.
• Koffie
Angstverhaal: Koffiebonen zitten vol toxische schimmels (aflatoxine) die het risico op leverkanker zouden verhogen.
Feit: Ja, er kunnen sporen van aflatoxine voorkomen. Maar in zulke lage hoeveelheden dat ze ver onder de veilige grenzen blijven van instanties als de WHO en FDA. Geen reden om je ochtendshot espresso te laten staan.
• Suiker
Angstverhaal: Suiker voedt kankercellen en maakt je ziek.
Feit: Hoewel te veel suiker kan bijdragen aan obesitas, diabetes type 2 en andere chronische ziekten, kan de obsessie met suikervrije producten onnodige angst veroorzaken. Een beetje suiker (zeker uit natuurlijke bronnen zoals fruit) is voor de meeste mensen geen probleem. Alle cellen, ook kankercellen, gebruiken glucose, maar er is géén bewijs dat suiker kanker veroorzaakt of versnelt.
Wees kritisch op wat je leest
Zoals vaak bij desinformatie, zit er wel een kern van waarheid in de meeste beweringen. Koolzaadolie is inderdaad ooit gebruikt als smeermiddel voor machines en wordt tijdens de verwerking tot kookolie inderdaad ‘gebleekt’, al gebeurt dat met klei, niet met chemicaliën zoals mensen zich bij bleekmiddel voorstellen. Te veel suiker kan bijdragen aan gewichtstoename, wat een risicofactor is voor kanker. En sommige stoffen in groenten kunnen de darmen irriteren, maar alleen bij mensen die daar al gevoelig voor zijn. Voor vrijwel iedereen wegen de gezondheidsvoordelen van groenten veel zwaarder dan die risico’s.
Meer van Men's Health? Volg ons ook op Facebook en Instagram.




