Recept

Brabants stoofvlees met kruidenbitter

© Getty Images

Brabants stoofvlees met kruidenbitter

Elke streek in Brabant heeft wel z’n eigen kruidenbitter, zoals Schrobbelèr, Machers natje of Oudenbossche Koepel Bitter. Allemaal doen ze het goed met stoofvlees. In plaats van in de slowcooker kun je dit stoofgerecht ook gewoon in een stevige braadpan maken op een heel zacht vuurtje.

Voor 5-6 personen

Dit heb je nodig

  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el boter
  • 1 kg runderriblappen
  • 4 el bloem
  • ¼ tl zout
  • 1/8 tl peper
  • 300 ml kruidenbitter
  • 150 ml water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 plakjes peperkoek
  • 2 el mosterd
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm

Zo maak je het

  1. Snipper de ui en pers de knoflook uit in de slowcooker. Voeg de boter toe. Snijd de riblappen in blokjes van 2x2 cm en doe ze in een plastic diepvrieszak. Voeg bloem, zout en peper toe sluit de zak. Schud de zak goed zodat het vlees bedekt is met de bloem.
  2. Haal het vlees uit de zak en leg het op de ui in de slowcooker.
  3. Schenk de kruidenbitter en het water bij het vlees en verkruimel het bouillonblokje erboven. Meng alles goed. Besmeer de peperkoek met mosterd en leg de plakjes met de besmeerde zijde naar beneden op het vlees. Prik de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg ze samen met de takjes tijm op de peperkoek.
  4. Doe het deksel op de slowcooker en zet op laag vuur.
  5. Laat de stoofpot 8 uur op smaak komen.
  6. Haal de takjes tijm en laurierblaadjes met kruidnagels uit de slowcooker en serveer het stoofvlees met friet.

Meer van Men's Health? Volg ons ook op Facebook en Instagram.