Smaaktest: pizzabodem gemaakt van kip voor pure proteïne?
Makkelijk je eiwitdoel halen? Of ben je gewoon een vreetzak die de pizza’s niet kan weerstaan in zijn cut? Entree: de proteïnepizza met kipbodem.
© Getty Images

Het lijk te mooi om waar te zijn. Een pizza, waarvan de bodem vrijwel volledig is gemaakt van kip. Minder calorieën, minder koolhydraten – niet dat die slecht zijn (!) – en een bom van eiwitten. Dat terwijl je ‘gewoon’ geniet van pizza.
Toch is dat de reden dat dit recept viraal is gegaan. Buiten dat we vonden dat je ervan moest weten, ga ik het eerst natuurlijk zelf even proberen.
Het recept voor deze eiwitrijke pizza
In mijn versie maakte ik de bodem (iets afwijkend van recept) van:
- 300 gram kipgehakt
- 2 eieren
- 20 gram parmezaanze kaas
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel italiaanse kruiden
- Halve eetlepel peper
- Halve eetlepel zout
De toppings (mijn plaatselijke supermarkt had geen kalkoenpeperoni)
- Pizzasaus
- Mozzarella
- Groene olijven
- Rucolasla
- Srirachasaus
- Honing
Pizza met unieke bodem
Je zou verwachten dat een pizzabodem van kipgehakt iets te droog wordt. Voor de zekerheid neem ik een klein stukje ‘naturel’, nadat het uit de oven komt. Er is echter niets van waar. Prima smaak, niet zo droog als ik dacht.
Dus, belegd met pizzasaus en kaas, terug in de oven en terug op mijn bord. Ook hier, eerst proeven zonder toppings. Natuurlijk moet je geen échte pizza-ervaring verwachten. Deeg is nou eenmaal heel anders dan kip. Maar het is heerlijk.
Ik denk dat de bodem nog iets knapperiger had gekund. Na saunasessie één was het bakpapier aan de onderkant vrij vochtig. Misschien had ik het voor sessie twee beter kunnen vervangen door een nieuw stukje bakpapier.
Toppings naar keuze
Mijn toppings kiezen was een aardige puzzel. Ik neem aan dat kalkoenpeperoni een stuk gunstiger is qua calorieën dan varkensvlees. Maar ik vond bijvoorbeeld salami de ruim 300 kcal per 100 gram niet waard.
Wat past er dan bij een kippizza? Normaal vind ik pizza met kip heerlijk, maar kippizza met kip? Misschien een beetje overkill. Sowieso had ik een vreemd gevoel bij vlees op vlees te gooien.
Vandaar dat ik uitkwam bij olijven. Simpel, heerlijk op een normale pizza en getopt met wat rucola ook nog eens een lekkere smaaksensatie. Om met toch aan het recept te houden, ging er nog steeds wat sriracha en honing overheen.
Mijn ervaring laat zien dat je toppings best naar keuze kunt toevoegen. Het was heerlijk. Cijfer? Minstens een 9. Nogmaals, het is geen échte pizza. Maar op een eigen manier is het erg lekker.
Gelukkig was het mijn eerste maaltijd van de dag, voor de zekerheid heb ik het nog maar eens ingevuld in mijn voedingsapp. Let wel dat ik 70g olijven, 125g mozzarella en 70g pizzasaus heb gerekend.
- Kcal: ongeveer 1200
- Eiwitten: ongeveer 100 gram
- Vetten: ongeveer 70 gram
- Koolhydraten: ongeveer 32 gram.
Al met al een groot succes. Ik weet zeker dat ik dit vaker ga maken, zeker omdat je ook nog met toppings kan experimenteren. Voor jou is dit hoe dan ook het proberen waard. Eet smakelijk!
Meer van Men's Health? Volg ons ook op Facebook, Instagram en TikTok.