Zelfdoding onder mannen: 'Vraag actief hoe het met de ander gaat'
‘Mannen moeten flink zijn’, is je vast wel eens verteld. Maar hoe weten we dan hoe het écht met elkaar gaat? En wat als iemand die zich sterk houdt, plots bezwijkt?

Deze week is het de week van de mentale gezondheid. Daarvoor lanceerde de stichting We Zien Mekaar samen met filmmakers Jasper en Fabian Fraikin de campagne: Mannen. Praat. De oprichters zijn een stel mannen die twee vrienden verloren door zelfdoding. Voordat ze het konden voorkomen, was het al te laat. “Had ik maar een keer écht gevraagd: ‘Hoe zit je erbij?’” klinkt het in deze krachtige video.
Geen mannenpraat, maar mannen. Praat!
Even krachtig zijn de dubbelzinnige betekenissen in de naam van de stichting en deze campagne. Mannen, jong en oud, zien elkaar regelmatig. Thuis, in de kroeg, in de stad, maar hoe vaak wordt ieder van hen écht gezien?
Dat zit ‘m in de manier waarop mannen met elkaar communiceren. Sfeer en plezier is er genoeg, maar diepgaande, emotionele gesprekken worden vaak vermeden. In plaats van de standaard mannenpraat, is de boodschap van We Zien Mekaar: mannen. Praat!
Voer de gesprekken die je soms liever weglacht en -wuift. Vraag elkaar hoe het echt gaat. Want voor je het weet is het te laat. Dat maakte deze moedige mannen twee keer mee. ‘Waarom?’ hadden ze zo graag geweten, maar achteraf vragen kan niet meer.
‘Alles goed?’ ‘Ja, met jou?’
Inmiddels weet de groep wat het anders moet doen. “Je moet zelf actief aan je vrienden blijven vragen hoe het met hen gaat”, adviseren de initiatiefnemers. En daarin zit het niet alleen in de vraag, maar vooral in de intentie.
Ga maar na, waarschijnlijk vraag je dagelijks aan je vrienden hoe het gaat. Iedere keer het standaardscript dat elke man bekend in de oren klinkt: “Jo, alles goed?” Vaak verrijkt met een boks, handdruk of omhelzing. “Ja, met jou?” klinkt de bijna automatische reactie.
Maar hoe vaak is écht alles goed? En hoe vaak is je intentie om dat te weten te komen? “Vragen stellen, doorvragen is daar denk ik het meest belangrijk in”, benadrukt één van de vrienden.
Van de ene op de andere dag de moeilijkste gesprekken voeren is, nou ja, moeilijk. Maar het dagelijkse stramien van de vraag ‘Alles goed?’ doorbreken is een goed begin. Is echt álles goed? Is er niks wat beter kan? Simpel doorvragen kan aan het denken zetten, en een eerste stap naar openheid betekenen.
Zie Mekaar
Gemiddeld nemen mannen 2 tot 3 keer vaker het leven dan vrouwen. Dat gebeurt in verschillende leeftijdscategorieën.
Culturele analyses wijten dit onder meer aan een kromme constructie van ‘mannelijkheid’. Waarin ze zich – volgens traditionele rolverdeling – als gezinshoofd sterk moeten houden. Diepe gesprekken, emoties uiten, huilen… dat is voor vrouwen.
‘Verman je’, wordt er gezegd bij mannentranen. De oplossing is (op het oog) simpel: leer van de vrouw. Vraag de moeilijke vraag, voer het moeilijke gesprek, huil met elkaar.
Dat dit je minder man zou maken is onzin. Dat is de cultuuromslag die we nog steeds moeten maken, en daar dragen we allemaal onze verantwoordelijkheid voor. ‘Verman je’, dat is wenselijk. ‘Vervrouw je’, dat is menselijk.
Meer van Men's Health? Volg ons ook op Facebook, Instagram en TikTok