Spiegeltje, spiegeltje...

Als je je linkerarm traint, wordt je rechterarm dan sterker?

Update: 3 juni om 07:34

Kun je spieren sterker maken zonder ze te trainen? Bijvoorbeeld als je maar één arm traint en de andere niet.

Als je je linkerarm traint, wordt je rechterarm dan sterker?

Als je een blessure hebt aan één arm of been, train je dan één kant of beide kanten niet? Of als één arm veel zwakker is dan de ander – om wat voor mysterieuze reden dan ook. Kom je er dan mee weg om de sterke kant even niet te trainen? Je kunt je strategie afstemmen op de theorie van cross-education. Er is namelijk enige overdracht tussen beide kanten.

Wat is cross-education?

Het wonderlijke mechanisme cross-education werd in 1894 ontdekt. De definitie: ‘het beschrijft de krachttoename in de tegenovergestelde, ongetrainde ledemaat na een uni-lateraal – aan één kant dus – trainingsprogramma.

Train je dus je linkerarm, dan wordt je rechterarm ook sterker. Dit kan belangrijke toepassingen hebben bij bijvoorbeeld blessureleed en revalidatie.

Worden je spieren sterker zonder te trainen?

Van spieren die sterker worden zonder training zijn al meerdere verhalen. Alleen, ga er maar niet van uit dat je ook grotere spierballen groter worden zonder enige vorm van mechanische spanning.

De meeste aanpassingen vinden plaats in je brein. Voer je bijvoorbeeld een biceps curl uit met één arm, dan word je steeds efficiënter in het uitvoeren van die specifieke beweging.

Dan helpt het natuurlijk dat een biceps curl met je andere arm precies dezelfde beweging betreft. Ook al hebben deze spieren in dit geval minder ervaring met de daadwerkelijke uitvoering. 

Daarom wijst dit kleinschalige onderzoek ook uit dat alleen de kracht in de ongetrainde kant toeneemt, zonder veranderingen in spierformaat, -activatie of bijbehorende hormoonreacties

Train door tijdens blessures

Hoe pas jij cross-education toe in jouw training? Het is zeker geen reden om lui te trainen, want je bereikt absoluut niet hetzelfde resultaat met de helft van het werk.

Maar, met name tijdens blessures lijkt het verstandiger om de goede kant nog te blijven trainen. Beide kanten rust geven, omdat één zijde niet werkt, zorgt voor krachtverlies in allebei.

Train je de goede kant nog wel, dan blijft het krachtverlies in de geblesseerde ledemaat je enigszins bespaart. Dat maakt het optrainen na je revalidatie een stuk makkelijker.

Meer van Men's Health? Volg ons ook op Facebook, Instagram en TikTok