Onderzoek: ‘Zero frisdrank beter dan water voor gewichtsverlies’
Wil je afvallen? Dan moeten vloeibare calorieën als eerste weg. Wanneer iedere calorie telt, wil je je budget niet verspillen aan een duur colaatje. Is zero frisdrank dan de oplossing?

Als je regelmatig frisdrank drinkt, is overstappen op water niet makkelijk. Van een zoete lekkernij naar zo naturel als maar zijn kan. Alsof je van slagroomtaart overstapt op magere kwark. Misschien zijn zero frisdranken dan een optie? Maar daarover hoorde je ooit dat je daar juist vet van opslaat en diabetes type 2 krijgt door ‘nepsuiker’.
Zero frisdrank versus water voor gewichtsverlies
Gelukkig is er een groots onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Liefst 493 deelnemers werden een jaar lang in de gaten gehouden.
Daarin volgden zij een 12-weekse fase van gewichtsverlies. De 40 weken daarna mochten zij proberen het gewichtsverlies te behouden.
Evenredig werden de mensen verdeeld in de ‘water’-groep of de ‘NNS’ groep (Non Nutritive Sweetened Beverages). De wetenschappers keken naar gewicht, maar ook naar lichamelijke metingen, metabolische risicofactoren, hongergevoel en activiteit.
Bijna een kwart van de deelnemers waren zogezegd ‘NNS-naïef. Bij hun bestond minder dan een kwart van hun drankinname in het dagelijks leven (voor het onderzoek) uit zero frisdrank.
Deelnemers in respectievelijke groepen moesten minstens 2 glazen water per dag drinken, of minstens twee glazen zero frisdrank
Zero frisdrank iets beter
Na 52 weken konden de onderzoekers geen gelijkspel noteren. ‘Significant meer gewichtsverlies in de NNS-groep’, werd er waargenomen. Overigens maakte 262 deelnemers het onderzoek helemaal af. Veel uitval kwam door effecten van COVID-19.
De watergroep was meer gewicht kwijt– 6,1 VS 7,5 kg – na 52 weken. Daarbij was er geen negatieve invloed op hun bloedwaardes en hongergevoel.
Een ander interessant detail dat vermeld wordt, is dat het activiteitenniveau van de watergroep na 52 weken afnam. Daarentegen werd dat van de NNS-groep meer, al was het uiteindelijke verschil tussen de groepen ‘niet significant’.
zijn kunstmatige zoetstoffen echt beter dan water?
Ondanks de verschillen, vermelden de wetenschappers dat de grens voor ‘significantie’ op 1,5 kg stond. Met 1,4 kg is het dus officieel ‘niet significant’.
Er wordt ook echt niet geroepen dat je beter zero frisdrank kan drinken dan water. Alleen dat de betreffende groep beter presteerde dan hun water drinkende tegenspelers.
Wat dit onderzoek wel duidelijk maakt, is dat het negatieve stigma omtrent kunstmatige zoetstoffen onterecht is. Je zou er dik van worden, niet waar. Je zou er honger van krijgen doordat nepsuiker je brein voor de gek houdt, niet waar.
Zero frisdrank is vooral een lekker smakend alternatief voor water, om bijvoorbeeld je cravings de baas te zijn.
Meer onderzoek moet bevestigen dat normale doses écht geen gezondheidsrisico vormen. Voor nu lijkt dat wel het geval te zijn. Wat in elk geval zeker is: overtollig vet verliezen levert je véél meer voordelen op dan eventuele nadelen van kunstmatige zoetstoffen.
Vervang je kraanwater niet door een gigantische tank zero frisdrank. Maar, af en toe een suikervrij colaatje of energiedrankje stilt evengoed de dorst, beperkt je hongergevoel en helpt je jouw calorietekort vol te houden.
Prima deal? Doe met die informatie wat je zelf verstandig vindt.
Voetnoot: het onderzoek kende een ogenschijnlijke belangenverstrengeling. Het werd namelijk gefinancierd door de American Beverages Association. Wel werd duidelijk vermeld dat deze organisatie niet betrokken was bij het onderzoek zelf.
In de wetenschappelijke wereld wordt hier niet raar van opgekeken. Onderzoek is erg duur, met name een studie die zo lang en intensief is. De bron van financiën zegt vaak weinig over de uitkomsten van het onderzoek, dat altijd door onafhankelijke partijen getoetst wordt.
Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.