Deze tip van een wetenschapper laat je afrekenen met FOMO
Fear of missing out (FOMO) grijpt iedereen weleens bij de strot. Maar vaak zijn het niet eens dingen die jíj́ echt wil. Neurowetenschapper Emily McDonald legt uit.

Er zwerven een hoop verborgen parels op Instagram. Die kom jij misschien nooit tegen, door hoe je algoritme is vormgegeven. Wij zouden het eeuwig zonde vinden als je emonthebrain zou mislopen.
Op inhoudelijk minder sterke mediakanalen kan dit juweel makkelijk door als babe van het jaar, maar wij besteden liever aandacht aan wat deze neurowetenschapper en breincoach te zeggen heeft.
Jij bent niet je FOMO
‘Heb je weleens FOMO of het gevoel dat je achterloopt?’ vraagt ze in haar post. Vervolgens legt ze uit dat neurowetenschap dit gevoel toeschrijft aan ‘automatische doelbesmetting’.
‘Je brein spiegelt en kopieert de doelen van de mensen die je bekijkt, influencers of andere vreemden. Zonder dat je het door hebt, simuleert je brein het doel en maakt het de jouwe.
Ze vervolgt: ‘Zodra dat doel is geaccepteerd, licht je dopaminesysteem op en anticipeert je brein op een beloning. Zelfs wanneer dit doel eigenlijk helemaal niks voor jou is.’
‘Daarom voelt FOMO zo slecht’
Misschien is dat de reden dat je zo vaak begint met nieuwe hobby’s, maar er uiteindelijk helemaal niks mee doet.
Dat spiegelen van iemand anders doelen, levert je uiteindelijk een slecht gevoel op. ‘Je brein anticipeert een beloning, die helemaal niet gemaakt is voor jou’, legt McDonald uit. ‘De reward prediction error zorgt voor een dip in dopamine.
Vandaar dat je het gevoel hebt niet genoeg te doen, of achter te lopen. Je brein neemt iemand anders z’n doelen aan, waar jij je niet eens mee bezig houdt. Het creëert dus de illusie dat je iets verwaarloost.
‘Vraag jezelf eerst: doe ik écht niet genoeg, of jaag ik op iemand anders z’n versie van succes?’, besluit de knappe kop – intellectueel gezien dus. Van FOMO kom je niet zomaar af, maar je kunt er wel mee leren omgaan.
Volg je Men's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?