"Persoonlijk advies" leidt altijd precies naar prijzig pillenpakket - toeval?
Columnist Leroy van de Ree is diëtist, auteur en online actief onder de naam @voedingsweetjes.

Leroy van de Ree aka @voedingsweetjes deelt maandelijks zijn overdenkingen in Men's Health. Zo leerde hij ons laatst een belangrijke les over supplementen en 'gratis gezondheidstests'.
--
Je hebt ze vast wel voorbij zien komen op sociale media, die overtuigende reclames van hippe supplementenmerken. Elke vage klacht – van futloosheid en stress tot slecht slapen en zelfs libidoverlies – lijkt te kunnen worden opgelost door een paar slimme capsules of poeders. Vaak begint het met een online test: je beantwoordt enkele vragen over je eetpatroon, je gemoedstoestand en – heel apart – of je wel eens met het openbaar vervoer reist. Vervolgens krijg je een kant-en-klaar ‘persoonlijk advies’ dat precies leidt naar een prijzig pillenpakket – toeval?
De goeroes achter die testen noemen zich graag orthomoleculair therapeut of bedenken een andere nietszeggende titel. Klinkt allemaal heel wetenschappelijk, maar als je er een echte expert op loslaat, blijkt het vooral slimme marketing. Want de meeste mensen hebben helemaal geen extra pillen of poeders nodig. Sterker nog: wie gezond en gevarieerd eet, krijgt in de regel alles binnen wat het lichaam nodig heeft. Alleen in specifieke gevallen kunnen extra vitamines en mineralen nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B12, D of foliumzuur voor veganisten, zwangeren of mensen met een maagverkleining. Maar dat is écht iets anders dan lukraak stapels supplementen slikken ‘voor de zekerheid.’ De gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ is niet altijd legitiem: hoe veilig veel producten ook lijken, een overdosis kan behoorlijk vervelend uitpakken. Zo kunnen te hoge doses vitamine B6 zorgen voor zenuwschade, daar kan Sven Kramer je inmiddels alles over vertellen.
Jouw ‘persoonlijk advies’ leidt precies naar een prijzig pillenpakket – toeval?
Toch doen supplementenmerken hard hun best om je te overtuigen. De online test – die ‘gratis’ is – leidt in de regel in sneltreinvaart tot het advies dat je vooral niets moet overslaan. Gek genoeg kom je daarbij standaard uit op een flink bedrag per maand. Maar waarom zou je überhaupt klakkeloos het advies van een commercieel bedrijf opvolgen?
Tim Hofman maakte met BOOS een goede aflevering over een supplementenmerk dat iemand op basis van een online vragenlijstje adviseerde een supplementencocktail met ashwagandha te nemen. Deze persoon kreeg vervolgens een leververgiftiging omdat niet kenbaar werd gemaakt dat niet iedereen zomaar ashwagandha kan gaan slikken. En bedankt!
En dan is er nog het standaard verkoopargument dat extra supplementen je immuunsysteem zou boosten, wat tijdens een griepgolf natuurlijk lekker klinkt. Maar geen enkel wondermiddeltje beschermt je zomaar tegen virussen. Ook officiële instanties wijzen erop dat overdreven claims over het voorkomen van ziektes vaak misleidend zijn. Wil je zeker weten of je een tekort hebt? Laat je bloed dan controleren door een arts in plaats van te vertrouwen op online vragenlijstjes. En als je denkt: ik eet niet heel gezond, handig toch zo’n een extra pilletje? Dat kán, maar zorg dan dat je zorgvuldig kiest. Val niet voor schimmige producten met obscure beloftes over ‘epigenetisch herstel’ of ‘ongelimiteerde energie’.
Kijk liever naar simpele supplementen met verstandige doseringen, bij voorkeur niet meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Eigenlijk is het heel simpel: voedzaam eten, voldoende bewegen en een gezonde levensstijl doen vaak meer voor je lijf dan welke hypepil ook. Als je eens een dagje minder groente binnenkrijgt, zul je niet meteen instorten. Zelf neem ik vitamine D in de maanden dat de zon weinig schijnt of wanneer ik veel binnen zit, dat advies geeft het Voedingscentrum ook.
Mocht je écht twijfelen over een tekort, klop dan aan bij een professional die er verstand van heeft – en dan bedoel ik niet iemand die zijn eigen potjes verkoopt. Die online testen zijn vooral handig voor de kas van de fabrikant, niet voor jouw gezondheid. Laat je dus niet gek maken door een influencer of hip potje met vage claims. Je portemonnee en je lichaam zullen je er dankbaar voor zijn.
--
Leroy
De columns van Leroy en onze andere columnisten als eerste lezen? Neem een abonnement op Men's Health.
Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.