Wielrenner Marijn van den Berg: "Ik verbrand soms 10.000 calorieën per dag"
Het Nederlandse wielertalent Marijn van den Berg vertelt over zijn dieet en hoe hij omgaat met zijn enorme dagelijkse calorieverbranding.
© Harry Talbot

Wielrennen gaat niet alleen om hard fietsen, maar ook om het vergaren van de juiste brandstof om dit uren lang vol te houden.
Het Nederlandse toptalent van EF Pro Cycling, Marijn van den Berg (25), vertelt ons over zijn dieet, het bizarre aantal calorieën dat hij verbrandt en hoe hij tijdens een wedstrijd de man met de hamer voorblijft.
Marijn, hoe ziet het dieet van een wielrenner eruit?
'Je dieet is een van de belangrijkste dingen buiten de training om, dus daar zit best veel gedachten achter. Op zich is mijn dieet vrij standaard en vaak hetzelfde. Ik begin vaak met havermout met fruit en Oatly. En in training komen daar dan voeding in bidons, gels en repen bij.
Na de training neem ik eerst een recovery shake - ook met Oatly - voor ik ga douchen en m'n eerste echte maaltijd neem. Maar wat die maaltijd precies is hangt er vanaf wat voor een training ik heb gehad.'
En op wedstrijddagen?
'Tijdens wedstrijden moeten we 120 gram koolhydraten per uur binnenkrijgen. Ongeveer 3 repen of gels, en één bidon per uur. Dat is echt heel belangrijk, anders ben je gewoon op. Na de race direct kersensap vanwege de antioxidanten en ontstekingsremmende werking. En natuurlijk weer een recovery shake. Voor sommige wedstrijden eten we ook zo min mogelijk vezels, vanwege de vochtretentie. Dat doe je vóór ritten waarin je veel moet klimmen, dan hoef je weer één of twee kilo's minder omhoog te tillen.'
Ik heb wel eens dagen dat mijn verbranding op 10.000 calorieën zit.
Wielrenners zijn vaak kurkdroog, hoe zit dat bij jou?
'Het gewicht per renner is heel verschillend. Klassementsrenners en klimmers zijn zo licht mogelijk met echt 5 of 6 % lichaamsvet. Klassiekerrenners zitten alweer op 7 á 8%. Ik ben 183 en weeg 72 kilo. Dat is niet zo heel veel, maar je doet natuurlijk constante cardiotraining. Ik heb weleens dagen dat mijn verbranding op 10.000 calorieën zit. Dat moet je tijdens een training of race onder andere met al die repen bijeten.'
Je vertelt dat je Oatly gebruikt voor je shakes, eet je volledig plantaardig?
'Nee, dat niet. Ik eet ook wel gewoon vlees, veel pasta en rijst, en groenten. De maaltijden zijn vaak hetzelfde, alleen varieer ik in hoeveelheden. Ik heb weleens een periode gehad waarin ik een vegetarisch dieet probeerde, maar ik vond het toen lastig om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Dan heb ik liever een goed stukje vlees of vis.
Met koemelk-shakes kreeg ik altijd veel last van slijm in m'n keel. In trainingen kan dat best wel irritant zijn. Dat is met Oatly echt veel beter en eerlijk gezegd merk je er verder geen nadelen aan. Plantaardige melk is een hele kleine, makkelijke aanpassing.'
Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok.