De ultieme test voor het ultieme poeder.

Is whey een even volwaardige eiwitbron als vlees en kwark?

Whey proteïnepoeder is hét supplement voor eiwitten. Daar wordt dan ook vaak de nadruk opgelegd: ‘Je kunt eiwitten beter uit échte voeding halen’, maar is dat ook zo?

Is whey ‘echte’ proteïne of gewoon bewerkte rotzooi?

Steeds meer producten schieten de grond waarin eiwitten zijn toegevoegd. Dat krijgt terechte kritiek, omdat chocoladerepen en puddingtoetjes daarmee pretenderen ‘gezond’ te zijn.

Wat er vaak aan wordt toegevoegd, is simpelweg whey proteïne, die je kent uit de potten. En dus borrelt de vraag op: is ‘whey’ een volwaardige bron van eiwitten? Of kun je het beter uit ‘echte’ voeding halen. 

Is whey proteïne natuurlijk?

Vaak wordt als argument gebruikt dat whey bewerkt is. Daartegenover staan ‘natuurlijke’ eiwitten uit vlees, vis en zuivel. Maar, waar komt whey dan vandaan? 

Wanneer men kaas maakt, moet de melk gestremd worden. Bovenop dat wat de kaas moet worden, blijft een gelige vloeistof over: whey. Dit wordt gedroogd en uiteindelijk omgetoverd tot proteïnepoeder.

Whey proteïne is dus wel degelijk een natuurlijke stof. Natuurlijk worden er smaak en kleurstoffen aan toegevoegd voor het in jouw favoriete pot verkocht wordt, maar de eiwitten zelf komen van evenveel natuur als je kwark.

Is whey een volwaardige eiwitbron?

Ondanks de ‘natuurlijke’ status, is het wel belangrijk dat je kwaliteitseiwitten neemt. Zoals deze wetenschappers stellen: ‘De hoeveelheid eiwitten in voeding is niet de enige belangrijke parameter, maar ook hoe verteerbaar het is, en het aminozuurprofiel.

Complete eiwitten, waar bijvoorbeeld vlees goed op scoort, voldoet aan een bepaald aminozuurprofiel. Voor wie het wil weten: tryptofaan, threonine, isoleucine, leucine, lysine, methionine + cystine, phenylalanine + tryosine, valine en histidine.

Een goede eiwitbron bevat zo veel mogelijk van deze aminozuren. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een hoge biologische beschikbaarheid is, ofwel: hoeveel van het ingenomen goedje kan opgenomen worden door je lichaam.

Wat is de biologische beschikbaarheid van whey?

Bovengenoemde wetenschappers stelden ook een tabel op met allerlei eiwitbronnen. Daarbij gaven ze een score op basis van verteerbaarheid en het aminozuurprofiel.

Het whey-concentraat waar jouw eiwitpoeder van gemaakt wordt, scoort daarin uitstekend. Sterker nog, het heeft de hoogste score van allemaal.

Dat betekent dat de verteerbaarheid en de compleetheid van het aminozuurprofiel in whey beter is dan van steak, eieren of kip. Ja, het is bewerkt, maar als jouw kipfilet niet bewerkt was, had je een levende kip op je bord gekregen.

Het oordeel: is whey ‘echte’ proteïne

Whey is grotendeels gemaakt uit een natuurlijke stof. Het heeft daarbij één van de compleetste aminozuurprofielen die er bestaan, én die aminozuren worden vrijwel volledig opgenomen door je lichaam. 

Dus, ja. Whey is ‘echte’ proteïne. Het is misschien een supplement, maar je dit zonder nadenken nemen om aan je eiwitdoel te komen. Bij je maaltijd, als snack of zelfs als razendsnel ontbijt bij haast. Aan de kwaliteit ligt het niet.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok