Drijft je ontlasting? Dit betekent het
© Getty Images

De hardheid en kleur van je ontlasting zeggen veel over je gezondheid. Ook is de frequentie van je grote boodschappen van groot belang. Maar wat betekent het als je poep blijft drijven? We snappen dat het niet een vraag is die je onder het genot van een biertje aan je vrienden voorlegt. Daarom leggen we het hieronder uit.
Hartstikke normaal
“Meestal is het normaal,” zegt Niket Sonpal, assistent klinisch professor Gastro-enterologie aan Touro College of Osteopathic Medicine in New York City. “Maar het kan ook een signaal zijn dat iets aan de hand is. Normaal gesproken hoort je stoelgang stabiel te zijn – en hoort het niet te drijven of te plakken aan het toilet.”
Sonpal legt uit dat je dieet de belangrijkste reden is dat je poep blijft drijven. Onoplosbare vezels, tarwezemelen, of voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken (zoals kunstmatige zoetstoffen of zetmeel) worden moeilijker verteerd door je lichaam en tasten de kwaliteit van je poep aan, zegt hij. Deze voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je poep overtollig gas bevat, en het extra lucht zorgt ervoor dat het lichter wordt, waardoor het blijft drijven.
Lactose-intolerantie en glutenallergie zijn normale oorzaken van drijvende poep. Als je gevoelig bent voor lactose of gluten, is er dus geen reden om je zorgen te maken als je poep opeens drijft. In de meeste gevallen wordt drijvende poep veroorzaakt door een voedingsmiddel waar je niet aan gewend bent. Als je dus lactose-intolerantie hebt of gevoelig bent voor gluten, kun je het beste alleen voedingsmiddelen eten waarvan je zeker weet dat je er tegen kunt.
Maar niet altijd
Maar is drijvende poep altijd onschuldig? Nee, er kan een ernstigere oorzaak zijn voor dit drijvende fenomeen, zegt Henry Binder, professor aan Yale School of Medicine. Het kan veroorzaakt worden door een verhoogde hoeveelheid vet in je poep, wat een teken is dat je lichaam voedingsstoffen niet goed verwerkt. Als dit het geval is, is je drijvende poep te wijten aan malabsorptie, het onvermogen van je lichaam om bepaalde voedingsstoffen goed te verwerken.
Hoe kom je er achter waardoor je poep drijft of vastplakt aan de toiletpot? Sonpal adviseert om te experimenteren met je dieet. Verwijder één voor één een voedingsmiddel uit je dieet waarvan je denkt dat het voor extra gasvorming kan zorgen. “Meestal is een kleine verandering in dieet al de oplossing,” zegt hij. Als dit niet werkt, en je poep vaker drijft dan zinkt, is het een verstandig idee om langs je huisarts te gaan.