Let op deze symptomen om een hartstilstand te voorkomen

Ga niet te hard.

© Getty Images - piola666

gettyimages-470186181.jpg

Het aantal jonge en gezonde mensen dat bezwijkt onder een plotselinge hartstilstand stijgt. Het ene moment ren je een marathon, het andere moment laat je hart je in de steek. Toch valt zo'n hartstilstand niet uit de lucht en zijn er meestal symptomen aanwezig voor het fatale moment daar is. Hoe herken je deze symptomen, en voorkom je een hartstilstand?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat bij 29 procent van de atleten die sterven aan een plotselinge hartstilstand al eerder symptomen vertonen. Het gaat hier per jaar om 0.75 atleten op de 100.000. 'Ondanks dat het aantal atleten dat sterft aan een hartstilstand relatief laag is, stijgt dit aantal', aldus professor Paul Dorian, directeur van de afdeling cardiologie aan de Universiteit van Toronto. 'Interessant gegeven is dat een hartstilstand eerder plaatsvindt gedurende rusttoestand dan tijdens het bewegen.'

Stroomstoring

Een hartstilstand vindt plaats wanneer je hart ineens stopt met kloppen -zie het als een stroomstoring-, terwijl een hartaanval vaak wordt veroorzaakt door een stolsel -zie het als een probleem met de leidingen- waarmee de bloedtoevoer naar je hart wordt geblokkeerd. Ongeveer 90 procent van de mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis, sterft.

Professor Dorian: 'Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hartstilstand, wanneer het gebeurt, en waarom het gebeurt. In het algemeen ontwikkelen niet-atleten en sommige atleten een hartstilstand als gevolg van een verstopping of een stolsel in een slagader waardoor bloed naar het hart stroomt.'

'In de meeste situaties wordt een hartstilstand veroorzaakt doordat een ader naar het hart vernauwt of blokkeert,' aldus professor Dorian. 'Oftewel, het is een probleem met de 'leiding' die leidt tot een 'stroomstoring'.'

Atleten

Bij atleten onder de 35 is het niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hartstilstand. De onderzoekers vonden als hoofdoorzaak 'een elektrische ziekte zonder specifieke oorzaak'. Als andere mogelijke oorzaken vonden ze genetische aanleg of een vergroting of verdikking van de linker pompkamer van het hart.

Ondanks dat een groot deel willekeur is als het gaat om een hartstilstand, vonden de onderzoekers een aantal symptomen om in de gaten te houden. Een andere studie vond namelijk dat 29 procent van de atleten symptomen vertoonden voordat zij een hartaanval kregen.

Een aantal van deze symptomen zijn:

  • Onverwachte kortademigheid tijdens een workout
  • Druk op de borst
  • Druk, pijn, of ongemak tijdens een workout
  • Bewustzijnsverlies, voornamelijk tijdens een workout
  • Ernstige en onverwachte hartkloppingen
  • Ernstige of plotselinge duizeligheid, licht gevoel in het hoofd of bijna flauwvallen

Medisch onderzoek

Als je een van deze symptomen herkent, vooral als je deze ervaart tijdens het sporten, dan wordt het tijd een arts te bezoeken voor een medisch onderzoek. De arts kan onderzoeken of je genetische aanleg hebt en testen afleggen om te kijken of je hart in goede staat is.

    Een hartstilstand kan dodelijk zijn, en dient serieus genomen te worden. Toch is er geen hard bewijs dat bepaalde afwijkingen bij gezonde sporters een hartstilstand tot gevolg hebben. Je wilt ook niet dat onschuldige afwijkingen tot onnodige angst leiden onder sporters.

    Het kan echter geen kwaad om de symptomen in het achterhoofd te houden en -als je deze ervaart- contact op te nemen met een arts. Ook kan het nooit kwaad navraag te doen naar je familiegeschiedenis, om te achterhalen of je wellicht genetische aanleg hebt.

    Maatregelen

    Om het aantal personen dat overlijdt aan een hartstilstand te doen afnemen, raden de onderzoekers aan om plaatsen waar gesport wordt te voorzien van AED's (automatische externe defibrillator). AED's geven een elektrische schok aan het hart en stoppen daarmee mogelijk een onregelmatige hartslag, waarna het normale hartritme kan worden hervat. Een makkelijk beschikbaar apparaat voor een snelle en levensreddende interventie. Gewoonlijk zijn de overlevingskansen bij het gebruik van AED's hoog. 'Als een hartstilstand voorkomt, kan een AED heel snel ingrijpen', aldus professor Dorian.

    Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?