Slaaptekort is net zo gevaarlijk als te veel alcohol achter het stuur
Dit gebeurt er als je niet voldoende slaap pakt.
© Getty Images

Slaaptekort lijkt zo onschuldig. Je gaapt iets meer, wrijft wat vaker in je ogen en struikelt een paar keer op de trap. Als dat alles is, vallen de gevaren wel mee, toch? Nou, slaapkop, dan hebben we slecht nieuws voor je. Onderzoek van de David Geffen School of Medicine in Los Angeles toont aan dat slaaptekort het functioneren van onze hersenen behoorlijk aantast – wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
De onderzoekers komen tot deze conclusie naar aanleiding van een onderzoek naar de invloed van slaaptekort op epilepsiepatiënten. Wat blijkt: hoe groter het slaaptekort, hoe moeilijker ze het vonden om simpele taken uit te voeren.
Trage hersencellen
'We zijn vooral gefascineerd door hoe slaaptekort activiteit van de hersencellen indamt', zegt onderzoeker Dr. Yuval Nir. Zo worden proefpersonen 'traag' en verslechtert hun neurale communicatie aanzienlijk. 'In tegenstelling tot de normale, snelle reactie, reageren neuronen langzamer, minder frequent en duurt de reactie langer dan gewoonlijk', zegt Nir.
Volgens hem kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Zo zijn automobilisten minder goed in staat om snel te reageren en dwalen hun gedachten makkelijker af. 'Het duurt beduidend langer voor de hersenen om te beseffen wat er gebeurt als bestuurders iets overkomt', zegt hij.
Neem slaaptekort serieus
Daarom is het belangrijk om te beseffen wat de gevaren van slaaptekort zijn en ze erg serieus te nemen. De onderzoekers vergelijken slaaptekort zelfs met het onder invloed zijn van alcohol. Zij pleiten er dan ook voor dat de regels aangescherpt moeten worden wat betreft automobilisten die vermoeid achter het stuur stappen.
'Tot op heden zijn er echter nog geen medische of juridische handelingen om vermoeide bestuurders op dezelfde voet te zetten als bestuurders met alcohol achter de kiezen', zegt Nir. Hierdoor lopen andere weggebruikers gevaar door vermoeide bestuurders op de weg.
Kortom: raampje open, muziek op z’n hardst en Red Bull drinken is géén adequate oplossing. Voortaan weet je hopelijk wel beter.