4 eenvoudige gin cocktails zonder tonic
Laat die tonic maar zitten; deze recepten met gin leveren spectaculaire cocktails op. Klik hieronder!
© Getty Images

Cherry-lime Rickey
Cherry Gin Rickey leent zich uitstekend voor lange hete zomeravonden. Bonus: deze cocktail kun je optuigen met biologische ingrediënten. Bedenker Joshua Sontag van het New Yorkse Whitehall Bar and Kitchen combineert gin, limoensap, kersensiroop en een scheutje Sprite. Het resultaat is een friszure cocktail.
De jeneverbessmaak van traditionele gin kan vreemd overkomen in deze cocktail, reden waarom Sontag Bombay East suggereert. ‘Die is doortrokken van Thais citroengras, wat een unieke frisheid geeft aan de cocktail en tegengas biedt aan het zure van de kersen.’
Dit heb je nodig:
- 37,5 ml gin (aanrader: Bombay Sapphire East)
- 30 ml versgeperst limoensap
- 22,5 ml kersensiroop
- Scheutje Sprite
- Schijfje limoen
Zo maak je het:
- Voor de kersensiroop combineer je 30 gram met 1 liter biologisch kersensap in een sauspan. Laat pruttelen op halfhoog vuur, roer tot de suiker oplost. Laat de siroop afkoelen.
- Combineer alle ingrediënten in een shaker met ijs. Schud en schenk uit over ijsklontjes in een longdrinkglas, top af met Sprite. Versier met een schijfje limoen.
Klinkt kersensiroop te ingewikkeld? Meng dan een paar kersen door je mix, of verse aardbeien, waarbij je de hoeveelheid limoensap verhoogt met 7,5 ml. Experimenteer gerust met verschillende soorten fruit en citrusvruchten.
Negroni Gin Cocktail
Graaf Camillo Negroni (vandaar de naam) ontwikkelde deze absolute klassieker onder de cocktails in 1920 bij Caffé Giacosa in Florence. ‘Het is het eerste drankje dat ik leerde mixen,’ vertelt Micaela Piccolo, model en barvrouw bij Distilled NY. ‘Aangezien alle ingrediënten in gelijke delen gaan is dit het perfecte recept om beginnen te begrijpen hoe je een cocktail deugdelijk balanceert.’
Dit heb je nodig
- 30 ml zoete vermouth (aanrader: Cartpona Formula Antica)
- 30 ml Campari
- 30 ml gin (aanrader: Nolet Silver Dry Gin)
- Sinaasappelschil (voor versiering en een twist)
Zo maak je het
- Begin, voor een klassieke balans van smaken, met 30 ml Campari en 30 ml zoete vermouth. Roer je ingrediënten en giet ze in een halfhoog glas gevuld met ijs. ‘Heb je met roeren te maken met grote stukken ijs, vermorzel ze dan met een barlepel in je hand. Dat is makkelijker roeren en koelt je drank sneller.’
- Een dunschiller is perfect voor een sinaasappeltwist, maar een schilmesje werkt ook prima, mits je niet te diep snijdt. Je hebt alleen de schil en een beetje van het wit daaronder nodig. Om een cocktail éxtra smaak te geven knijp je de schil zo dat deze de natuurlijke sinaasappelolie verspreidt. Haal de schil langs de rand van je glas en laat hem in je drank vallen.
De combinatie van zoete vermouth en bittere Campari biedt een solide platform voor bijna iedere sterke drank. ‘Verruil gin voor een willekeurige bourbon en je hebt een Boulevardier. Kies je voor wodka, dan krijg je Negroski. Maar mijn absoluut favoriete variant is een goede, rokerige Mezcal,’ zegt Micaela.
Gin-Bitter Lemon
- Klein beetje limoenrasp
- 40 ml gin
- 120 ml bitter lemon
- theelepel fijne suiker
- IJsblokjes
Gin Jus d'Orange
- 40 ml gin
- 120 ml verse just d'orange
- Paar schijfjes sinaasappel
- IJsblokjes