Waarom je nooit pijnstillers moet gebruiken voor je training

Het is het echt niet waard.

Bij hard trainen hoort pijn. Natuurlijk is het logisch dat je zo min mogelijk pijn wilt lijden, want als je al spierpijn hebt voor je zweetsessie is de kans groot dat je niet optimaal presteert, toch?

Niet zo snel opgeven. Kristin Speaker, onderzoeker en fysiotherapeut aan Anschutz Health and Wellness Center in Aurora, Colorado, zegt dat hoewel het verleidelijk is om paracetamol of ibuprofen te nemen voor het sporten, dit niet het beste idee is. “Pijnstillers hebben invloed op je hele lichaam, niet alleen op het deel dat pijn doet,” zegt ze. “Dit betekent dat ze je lichaams vermogen tot herstel tijdens en na de training kunnen beïnvloeden.”

Je lichaam op Ibuprofen

Wanneer je pijn hebt, wordt er een groep lipide samenstellingen genaamd prostaglandine geproduceerd door de weefsels in je lichaam. Deze reizen door je lihcaam naar het brein en werken als signalen die weefselzwelling veroorzaken (ontsteking) en koorts. Deze prostaglandinen worden gereguleerd door iets dat ‘COX-enzymen’ heet. Wanneer je een ontstekingsremmer zonder steroïden neemt, zoals Advil/ibuprofen of Advil/naproxen, blokkeer je de twee types COX-enzymen die nodig zijn voor de prostaglandineproductie en essentieel om ontstekingen en koorts tegen te gaan, zegt Speaker. Het probleem is dat COX-enzymen ook een cruciale rol spelen in het beschermen van je maag en organen. Dus wanneer je deze enzymen blokkeert, breng je je buik in gevaar. Een onderzoek uit 2012 ontdekte dat ibuprofen schade in de dunne darm kan veroorzaken en darmfalen bij gezonde atleten teweeg kan brengen. Niet leuk.

Plus, een recent onderzoek testte de impact van ibuprofen op een verminderde prestatie door spierpijn. Onderzoekers brachten 20 gezonde duurlopers 48 uur voor en 48 uur na een training die spierpijn in de benen veroorzaakt samen in een lab. De wetenschappers ontdekten dat ibuprofen geen effect heeft op spierpijn, wat betekent dat de deelnemers niet in staat waren tot een betere workout door de pillen en de medicijnen ook de negatieve effecten van spierpijn (minder herhalingen, minder goede tijden) niet beïnvloedden. Dus hoewel ibuprofen de ontsteking zelf kan beïnvloeden, is het beter om de pil na je workout in te nemen dan ervoor.

Waarom paracetamol niet beter is

Een pijnstiller als paracetamol, een acetaminofeen, voor je sport kan ook invloed hebben op je lichaams vermogen om temperatuur te reguleren, zegt Speaker. Terwijl je sport, verbruikt je lichaam meer energie en gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Dat is heel normaal. Maar paracetamol kan invloed hebben op dit natuurlijke proces en uiteindelijk zelfs leiden tot schildklierproblemen, zegt Speaker. Om maar niet te spreken over dat paracetamol je niet goed zal doen wanneer het aankomt op ontstekingen en spierpijn. “Wat paracetamol uniek maakt is dat het de COX-enzymen in je lichaam niet blokkeert, in plaats daarvan werkt het meer in het centrale zenuwstelsel,” zegt Speaker. “Dat is waarom het het beste is om een koorts te onderdrukken. Het heeft geen sterke ontstekingsremmende werking, dus is het perfect voor hoofdpijn en koorts, maar minder goed voor spierpijn en blessures.

Waar het op neerkomt

Natuurlijk gaat het ook nog om je workout zelf. Als je zoveel pijn hebt dat je überhaupt overweegt een pijnstiller te nemen, is het belangrijk jezelf af te vragen of je wel moet gaan sporten. “Vaak dient pijn die geassocieerd wordt met koorts of spierpijn een doel, dit moet dan ook niet worden weggewuifd,” zegt Speaker. “Koorts helpt tegen patogenen en spierpijn heeft als doel je te laten rusten en herstellen in plaats van trainen. Als je dit negeert kan het schadelijk zijn voor je gezondheid.”