Hoe kom ik van m'n rode ogen af?

De verklaringen en wat je eraan kunt doen.

© Getty Images

Hoe-kom-ik-van-m-n-rode-ogen-af_img900.jpg

Rode ogen zijn irritant, want mensen denken dat je ziek, verdrietig of katerig bent. Maar, bloeddoorlopen ogen kunnen een hoop andere dingen betekenen. Vaak zijn ze een teken van bijvoorbeeld droge ogen, te weinig slaap of te veel oogdruppels, zegt oogarts Andrew Holzman. Hieronder 10 redenen van bloeddoorlopen ogen en hoe je ervan afkomt.

1. Droge ogen

Wanneer je ogen droog zijn, raken ze geïrriteerd en ontstoken. De ontsteking veroorzaakt de roodheid. Dit kan komen door ouderdom, maar ook door veel naar de computer te staren. Denk ook aan symptomen als branden, steken, een zanderig gevoel alsof er iets in je oog zit. Je fixt het door oogdruppels die de ontsteking en roodheid tegengaan. Om te zorgen dat het probleem niet terugkomt, kan je meer met je ogen knipperen wanneer je achter de computer zit. Elke 20 minuten focus je je 20 seconden lang op iets dat 10 meter verderop staat. Helpt dit niet? Ga naar de dokter. Hij of zij kan je oogdruppels voorshrijven die de droogheid tegengaan.

2. Seizoensgebonden allergieën

Allergenen zoals pollen en gras kunnen zwellingen en ontstekingen in je ogen veroorzaken, waardoor ze rood worden. Omdat allergieën ook zorgen dat je ogen gaan jeuken, ga je erin wrijven, waardoor het alleen maar erger wordt, zegt dokter Holzman. Ook kan je gaan niezen, verstopte holtes en waterige ogen krijgen. Verminder de roodheid en ontsteking door elke dag een paar keer 15 minuten lang koude kompressen tegen je ogen aan te houden, zegt dokter Holzman. Hierna praat je met je huisarts om een manier te vinden waarop je je allergieën onder controle houdt.

3. Medicatie

Antihistamine kan je ogen droog en rood maken, maar ook slaappillen, kalmerene middelen en zelfs pijnstillers zoals ibuprofen kunnen je rode en droge ogen geven. Deze medicatie vermindert de bloedsomloop door het weefsel in en rondom je ogen, waardoor ze droog en rood worden, zegt optometrist Jeffrey Anshel. Gebruik oogdruppels, maar voor een oplossing op de lange termin ga je naar de huisarts voor medicatie met minder of zonder genoemde bijwerkingen.

4. Je hebt niet genoeg slaap gekregen

Of je nu zat te Netflixen of de hele nacht hebt liggen draaien, je ogen zien er de volgende dag bloeddoorlopen uit. “De ogen moeten voor langere tijd gesloten zijn zodat je tranen aangevuld kunnen worden. En traanverlies zorgt voor roodheid”, zegt dokter Anshel. Een andere bijwerking kunnen spiertrekkingen van je ogen zijn. “De oogspieren moeten ’s nachts weer opladen”, zegt dokter Anshel. Gebruik wederom oogdruppels om de grootste ellende te voorkomen, en zorg dat je voldoende slaap krijgt.

5. Te veel alcohol

Niet alleen het feit dat je niet thuis kwam tot zonsopgang, maar ook alcohol kan rode ogen veroorzaken. “Alcohol zorgt dat je bloedvaten ontspannen”, zegt dokter Holzman. Hierdoor stroomt er meer bloed door de aderen in je ogen, waardoor ze er roder uitzien. Ook kan je lastkrijgen van hoofdpijn, uitdroging, misselijkheid en een algemeen rotgevoel. Gebruik druppels die je ogen wit maken, zoals Visine. “Het werkt doordat het de bloedvaten in je ogen vernauwt, waardoor je minder bloedtoevoer naar je ogen hebt en ze er minder rood uitzien”, zegt dokter Holzman. Je ogen zullen er binnen 15 minuten minder rood door worden. Gebruik niet te veel.

6. Je rookt, of was in de nabijheid van een roker

Sigarettenrook zorgt dat je bloedvaten samentrekken, waardoor het oppervlak van je oog uitdroogt, zegt dokter Anshel. Wanneer je lichaam de droogheid en gebrek aan bloedtoevoer aanvoelt, probeert het te compenseren door bloedvaten te verwijden. En dat betekent meer roodheid. Als je rookt, stop dan met roken. Zo niet: ga de frisse lucht in. “Je ogen zouden binnen een uur weer wit moeten zijn”, zegt dokter Anshel.

7. Je hebt een bacteriële infectie

Pink eye, of conjunctivitis, is een virale of bacteriële infectie die in een of beide ogen kan voorkomen. Het is enorm besmettelijk, dus verspreid je het snel van het ene op het andere oog. Dit kan simpelweg al door het gewoon van je ene oog in je andere oog te wrijven. De infectie kan jeuk, een brandend gevoel, waterige ogen, schimmelachtige afscheiding en lichtgevoeligheid veroorzaken. Ga naar dokter, hij of zij kan je ogen onderzoeken en vaststellen of je medicatie nodig hebt. Als het een virus is, zal je waarschijnlijk gewoon moeten wachten tot het over is.

8. Je bent net gaan zwemmen

Een brandend gevoel door het zout in de zee of het chloor in het zwembad. Gaat over door oogdruppels. Gebruik nooitlenzen wanneer je gaat zwemmen, dit kan je ogen extra irriteren.

9. Er is een bloedvat gesprongen

Gesproken bloedvaten kunnen gebeuren wanneer je veel druk op je ogen uitoefend door bijvoorbeeld hosten, in een rare positie slapen of een trauma (zoals in je gezicht geslagen worden in de kroeg). Wanneer een bloedvat openspringt, gaat het vastzitten onder het oogoppervlak. Hierdoor kan het een helderrode blek veroorzaken, of je gehele oogwit rood kleuren. Hoewel het er ernstig uitziet, zijn gesprongen bloedvaten absoluut niet schadelijk, zegt dokter Holzman. Je oog kan extra zwaar aanvoelen door het bloed, maar het doet geen zeer. Helaas kan je niets doen om de roodheid te verminderen of het heelproces te versnellen. “Het zou binnen een week over moeten zijn”, zegt dokter Holzman.

10. Je ging helemaal los op de Visine

Gek genoeg kunnen oogwitdruppels de roodheid in je ogen ook erger maken. Dat komt doordat de druppels de bloedvaten vernauwen om bloedtoevoer rondom en in de ogen te verminderen. “Als je de druppels op regelmatige basis gebruikt, zal je lichaam zich aan de druppels aanpassen”, zegt dokter Holzman. “Wanneer je dan stopt, krijg je last van een reboundeffect waardoor je bloedvaten uitzetten en je ogen er rood uitzien.” Zo nu en dan oogwitdruppels gebruiken (zoals na een nacht hevig drinken) is prima. Maar als je ze elke dag voor langer dan twee weken gebruikt, ga je naar je oogarts om uit te vinden wat je roodheid uiteindelijk veroorzaakt (vaak is het droogheid, zegt dokter Holzman).

Als je de oorzaak eenmaal hebt gevonden, kan je het behandelen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?