Met deze 6 producten kun je beter niet meer ontbijten
Een aantal inkoppers, maar ook wolven in schaapskleren.
© Getty Images - AleksandarNakic

Bagels, croissants of kant-en-klare granenrepen zijn stuk voor stuk enorm lekker en verleidelijk. Gelukkig weet je inmiddels wel beter dan hiermee je dag te beginnen, en kies je de juist voor gezonde producten. Nu alleen nog de volgende wolven in schaapskleren zien te vermijden.convertedNodes
Zoete ontbijtgranen
Gemak dient de mens en ze zijn nog lekker ook. Maar zoete ontbijtgranen staan niet op het lijstje van verstandige ontbijtproducten. Het merendeel zit vol suiker en ontbreekt aan gezonde vezels en eiwitten. Het gevolg is dat je amper een uur later met een knorrende maag voor de koelkast staat. Wissel ze daarom liever in voor iets met betere voedingswaarden, zoals havermout. Volgens onderzoek geeft havermout je langer een vol gevoel en vergelijk ook maar even de prijs: wederom is havermout de grote winnaar.
Wil je toch liever bij ontbijtgranen blijven? Kies dan een gezondere variant met minimaal 5 gram vezels en maximaal 10 gram suiker per portie.
Groene sapjes
Een sapje met groenten klinkt verdomd gezond en dat is het ook; waar het niet dat het gezonde er vaak af wordt geblust met suiker. Doorgaans wordt veel fruit toegevoegd om de sapjes smakelijker te maken (zodat je ze blijft kopen), alleen ontbreekt het hierdoor meestal weer aan eiwitten, vezels en gezonde vetten. Zoals je je voor kunt stellen is het ontbijt-technisch dus geen denderende oplossing.
Mocht je toch bij de sapjes willen blijven – niets mis mee, natuurlijk – kies dan een variant met weinig suiker, of eet er iets naast om je voedingsstoffen te spekken. Zelf sapjes maken zonder zoete toevoegingen is natuurlijk ook een optie.
Kant-en-klare sandwiches
Bacon-ei-tomaat-, kipfilet-, of zalmbroodjes zien er o zo lekker uit als je ze keurig in de verpakking ziet liggen. In de praktijk zijn ze alleen niet zo gezond als je zou willen. Allereerst is witbrood (want ja, dat meeste opties zijn met witbrood) niet de meest verzadigende optie, en ten tweede zitten kant-en-klaar-broodjes vaak boordevol zout en conserveermiddelen, blijkt uit onderzoek van de Cleveland Clinic. En nee, die ‘gezonde’ broodjes bij een koffiezaakje op de hoek zijn doorgaans niet veel beter. Als je wilt besparen op vet, zout, en geld, kun je beter iets vroeger opstaan en zelf een roerei met bacon op geroosterd brood maken.
Magere yoghurt met een smaakje
Ho eens! Yoghurt was toch gezond? Ja, maar je kunt niet alle zuivelvarianten over één kam scheren. Yoghurt met een smaakje bevat soms net zo veel suiker als een gemiddeld koffiebroodje, wat extra zonde is aangezien je juist zulke producten wilde vermijden vanwege de ongunstige voedingswaarden. De magere varianten zijn trouwens niet per se beter dan de volvette yoghurtsoorten, blijkt uit onderzoek. Kies daarom liever een smaakloze, volvette variant zonder toevoegingen. Mocht je toch nog een beetje smaak missen, dan kun je uiteraard een vleugje honing toevoegen. Een vleugje ja, geen soeplepel.
Instant-havermout
Zakje in een bakje legen, melk of water erbij en een paar minuten in de magnetron staren tot je ontbijt klaar is – wat kan het leven soms mooi zijn. Toch is ook hier vaak een geval van wolf in schaapskleren en bevatten deze havermoutzakjes veel onnodige toevoegingen. Daarnaast worden ze met met bewerkte havermoutvlokken gemaakt, die volgens onderzoek minder vezels bevatten. Koop daarom liever een onbewerkte variant en trek een minuutje extra uit om ze zelf klaar te maken. Ook dit scheelt je wederom geld, suiker en toevoegingen.
Koffie
Nee, sorry. Koffie is geen vervanging van je ontbijt; hoe lekker je je ook voelt als je met een warme buik de deur uit loopt. De cafeïne onderdrukt misschien tijdelijk je hongergevoel, maar uiteindelijk zal de koektrommel op het werk steeds vaker je gedachten passeren. In plaats van koffie solo te drinken, kun je je bakkie pleur beter combineren met een kleine snack als je ’s ochtends geen grote eter bent. Al is het maar een beetje fruit of een halve boterham met pindakaas. Beter iets dan niets.