Deze slechte 'middaggewoontes' maken jou dik

Tijd voor gezonde alternatieven

© Getty Images

Deze-slechte-middaggewoontes-maken-jou-dik_img900.jpg

Tot de lunch red je het waarschijnlijk wel zonder toe te geven aan een overgebleven stuk taart van Ineke’s verjaardag of zakje Bits uit de snoepautomaat. Het zijn de uren ná de middagpauze die het jouw zelfbeheersing nogal eens lastig maken. Een halve zak drop is in het gevaarlijke gat tussen lunch en avondeten dan zo opgegeten. Maar voor degenen met een kantoorbaan – en dus overwegend zittende levensstijl – leidt dit achteloze gesnack al snel tot heel wat onsjes meer. Hier moet je voor oppassen en zo maak je er korte metten mee:

Je beloont jezelf voor 'goed gedrag'

Vaak denken mensen dat ze een beloning verdienen als ze die ochtend 10 km hebben hardgelopen. Diezelfde mensen overschatten echter vaak het aantal calorieën dat zij hebben verbrand, terwijl zij het aantal in hun ‘traktatie’ na afloop juist ónderschatten. Het gevolg: is vetverbranding je doel, dan ben je daar zojuist voorbijgeschoten.

Je komt niet achter je bureau vandaan

Over ochtendtrainingen gesproken: dat je ’s ochtends al flink in de weer bent geweest, betekent niet dat je de rest van de dag niet meer hoeft te bewegen. Na de lunch heb je al snel de neiging om lekker te blijven zitten, herinner jezelf er daarom aan om ieder uur even op te staan om koffie te halen, naar het kopieerapparaat te lopen of iets anders te doen. Waar je ook heengaat: neem de trap!

Je snackt op momenten dat je er niet echt trek in hebt

We hebben het allemaal eens meegemaakt: dat ene overgebleven koekje na die middagvergadering roept onze naam. Bedenk je, voordat je bezwijkt, of je écht trek hebt in dat koekje of dat je ‘m alleen wilt omdat ‘ie er toch ligt. Waarschijnlijk dat laatste. Ons advies: trakteer jezelf zo nu en dan op iets lekkers, maar alleen als je er écht naar verlangt. Dan geniet je er extra van en zijn die extra calorieën tenminste ergens goed voor geweest.

Je laat jezelf volledig gaan tijdens happy hour

Natuurlijk is die vrijmibo heel gezellig en kan één drankje geen kwaad. Maar wij weten het en jij weet het ook: dat smaakt zonder twijfel naar meer. Niet alleen stapelen de calorieën zich zo rap op, je bent na een paar drankjes ook eerder geneigd om ongezonde keuzes te maken op het gebied van voeding. Om te voorkomen dat de borrels op werk uitdraaien op een bierbuik, laat je in ieder geval de zoete mixdrankjes links liggen. Wijn, bier of cocktails met ongezoete likeur zijn een betere keuze – als je zorgt dat het bij dat ene glas of flesje blijft natuurlijk.

Je bent te streng voor jezelf

Je wilt zo perfect en gezond mogelijk eten, maar dat kan ook averechts werken. De oersimpele reden: het is niet vol te houden en dus verval je vroeg of laat weer in je oude (slechte) gewoontes. Natuurlijk doe je er goed aan om zo gezond mogelijk te eten, voldoende te sporten en bij kantoorsnacks uit de buurt te blijven, maar er moet af en toe ook ruimte zijn voor je favoriete toetje of een avondje Netflix op de bank. Heb je zulke momenten niet, dan voel je het grootste gedeelte van de tijd waarschijnlijk een mislukkeling als je je weer eens volledig hebt laten gaan na de zoveelste dag gevuld met sla, droge kip en cola light. Een gezonde levensstijl is er eentje die je je hele leven vol kunt houden, in plaats van een paar weken.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?