Is het slecht om elke dag hetzelfde te eten?

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk geen verrassing. Maar dat betekent niet dat je nu je hele dieet om moet gooien.

Houd jij van variatie of ben jij meer van de continuïteit? Als je iedere dag hetzelfde op het menu hebt staan, kan het zijn dat je minder gezond bent dan degenen die gevarieerd eten, blijkt uit recent onderzoek in the Journal of Nutrition. Hoe zit dit precies?

Is het slecht om elke dag hetzelfde te eten?

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de deelnemers die het meest gevarieerd eten, 21 procent minder kans hebben om het metabool syndroom te ontwikkelen - een serie van gezondheidsklachten die nauw verband houden met elkaar, zoals een hoge bloedsuikerspiegel of een toename van lichaamsvet wat je kans op een hartziekte en diabetes verhoogt - in vergelijking tot degenen die vasthielden aan dezelfde voedingsmiddelen. Ook hebben gevarieerde eters minder kans op een hoge bloeddruk, en hebben ze vaker een gezonde tailleomvang.

Nu zul je vast denken 'volgens dieetguru's is het toch belangrijk om dezelfde soort voedingsmiddelen te eten om af te vallen?' Dat klopt. Uit onderzoek blijkt dat het eten van een kleine variatie aan voedingsmiddelen je kan helpen bij het afvallen. 'Met minder opties aan voedingsmiddelen, heb je namelijk minder de neiging om iets te eten wat niet in je dieet hoort,' zegt MH voedingsadviseur Alan Aragon. Dit zorgt ervoor dat je dieet meer effect heeft.

Maar hoe kan het dan dat dit recente onderzoek een andere uitkomst heeft? De deelnemers aan het recente onderzoek aten voedingsmiddelen die vastgelegd zijn in de Dietary Guidelines for Americans zoals fruit, groenten, volkoren granen en magere zuivelproducenten. In de oudere onderzoeken waaruit bleek dat het eten van dezelfde maaltijden je helpt om meer gewicht te verliezen, aten de deelnemers allemaal verschillende soorten voedingsmiddelen waaronder ook voedingsmiddelen vol met suiker en ongezonde vetten.

Wat jij hier van kunt leren? Gevarieerd eten is goed voor je gezondheid wanneer je ervoor zorgt dat je alleen voedingsmiddelen binnenkrijgt die ook daadwerkelijk wat toevoegen aan je gezondheid. 'Probeer je maaltijden te baseren op de grote groepen voedingsmiddelen - fruit, groenten, volkoren granen, magere zuivelproducten, magere eiwitten en goede vetten', zegt Aragon. Wissel bijvoorbeeld af tussen bananen en bosbessen, of bruine rijst en quinoa, om voor genoeg variatie te zorgen.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?