Waarom er altijd maar één neusgat verstopt zit als je ziek bent

Je neus is slimmer dan je denkt.

© Getty Images - RealPeopleGroup

gettyimages-1212984192

Niemand is dol op een verstopte neus, maar gelukkig lijkt er vaak maar één gat dicht te zitten. En dat verbeeld je je niet; er zit zelfs een wetenschappelijke reden achter.
We hebben het allemaal te danken aan iets wat de ‘nasale cyclus’ genoemd wordt, een proces waarbij je neusvleugels om beurten lucht naar binnen snuiven. Hoe dit precies werkt en wat je eraan kunt doen als één kant volledig dichtgeslibd is, lees je hieronder.

Waarom zit het ene neusgat meer verstopt dan het andere?

In beide neusgaten bevinden zich nasale luchtwegen, die zijn verantwoordelijk voor het verwarmen en bevochtigen van de lucht die je inademt. Door droogte en irritatie te verminderen, worden je longen beter beschermd. Maar dit kost een hoop energie. Om het proces zo efficiënt mogelijk te maken, probeert je neus zich daarom zoveel mogelijk op één gat te focussen.

Er wordt meer bloed naar het ene neusgat gestuurd, dat de lucht die binnenkomt verwarmt, maar er ook voor zorgt dat de luchtweg aan die kant opzwelt. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor zuurstof. Het verschil is heel subtiel – tenzij je verkouden bent of een infectie of allergie hebt, zal je er niets van merken.
Als je ziek bent, wordt er alleen maar meer bloed naar je neus gestuurd, waardoor de zwelling toeneemt en er meer snot geproduceerd wordt. Dus hoewel je hele neus verstopt zit, voel je het sterker in het ene gat dan in het andere, omdat er al eentje gezwollen was als onderdeel van de normale nasale cyclus.

Wat is de beste remedie?

Er is niets wat je kunt doen om de nasale cyclus te doorbreken. Na ongeveer 90 minuten tot vier uur wisselt je neus echter wel van kant. Op dit punt voel je waarschijnlijk wat verlichting in je verstopte neusgat – nu is helaas vaak wel de andere kant aan de beurt.
De beste oplossing is om de gehele verstopping aan te pakken. Stoom van een hete reguliere of nasale douche kan je luchtwegen vrijmaken. Ook neusspray kan uitkomst bieden. Maar pas op: je neus kan hieraan verslaafd raken en afhankelijk worden van het middel. Gebruik de spray daarom niet vaker dan twee keer per dag en niet langer dan vijf tot zeven dagen achter elkaar. Als je na twee weken nog steeds last hebt of ook te maken hebt met een verstopte neus als je niet ziek bent, ga dan bij de dokter langs. Die kan grotere problemen, zoals een afwijkend neusbeen, uitsluiten.