Waarom diepvriesgroenten gezond zijn

Update: 9 mei om 12:16

Als je in de supermarkt alleen bij de diepvriesafdeling komt als je ijs wil kopen, dan mis je wat. De diepgvriesgroenten die daar liggen kunnen je voedingspatroon in één klap een stuk gezonder maken.

© Getty Images

© Getty Images

Verse groenten zijn gezond. Weet jij ook wel. Maar betekent dat dan dat diepvriesgroenten ongezond zijn? Zeker niet. In sommige gevallen zijn diepvriesgroenten gezonder dan de 'verse' groenten uit de supermarkt. En dat terwijl het je wel minder centen kost. We leggen je uit hoe dat zit.

Hoe gezond zijn diepvriesgroenten echt?

Laten we beginnen over de definitie 'vers' wat bedoelen we daarmee? Als jij een tomaat plukt en direct in je mond stopt, dan is-ie vers. Maar voordat een verse tomaat z'n weg naar de supermarkt heeft afgelegd zijn we 1.300 kilometer verder. Is die tomaat dan nog wel vers? Wat ons betreft is een 'vers' product een product dat nog zo veel mogelijk voedingsstoffen bevat. Wat dat aan gaat scoort de meeste diepvriesgroente beter dan hun supermarkt-verse tegenhangers.

het verschil tussen vers en diepvries

Bij de verkoop van verse groenten is het altijd een race tegen de klok. Hoe ouder de groente, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan. Sommige producenten koelen of vriezen hun product voordat ze op reis gaan om dit proces te vertragen, maar je ontkomt er nooit helemaal aan. En dan hebben we nog niet eens de tijd dat de groenten in de schappen liggen meegerekend. Of die paar dagen dat het in je koelkast ligt, voordat je ermee gaat koken.

Diepvriesgroenten worden vrijwel direct na het oogsten ingevroren. Wat betekent dat deze nauwelijks tijd heeft gehad om voedingsstoffen te verliezen. Het resultaat: een product met soms nog méér voedingsstoffen dan het 'verse' product. Daarnaast hoef je deze producten nu niet meer met haast in te laten vliegen, waardoor het ook nog beter is voor het klimaat.

Hoe snel na de oogst wordt groente ingevroren?

Diepvriesgroenten worden vaak binnen enkele uren al ingevroren op temperaturen van min 30 tot min 40 graden. Ijskoud dus. Doordat dit zo snel en zo koud gebeurt, zijn de voedingsstoffen nog nauwelijks teruggelopen.

Voordelen en nadelen van diepvriesgroenten in je dagelijkse voeding

Groenten uit de vriezer bezitten dus minstens evenveel voedingsstoffen als verse groenten in de supermarkt. En ze zijn daarnaast beter voor het milieu. Het enige nadeel is, wat ons betreft, dat sommige groenten een beetje nattig en slap worden wanneer je ze ontdooit in de pan.

Welke groenten doen het goed uit de vriezer?

Het is nu eenmaal zo dat niet alle groentes geweldig lekker zijn uit de diepvries. Soms verliezen ze na het invriezen de knapperige structuur die ze juist zo lekker maakt. Dit zie je vooral bij groenten met veel vocht zoals tomaat, komkommer of courgettes. Daarentegen doen bladgroenten als spinazie het goed uit de vriezer. En doperwten, sperziebonen en broccoli zijn wat ons betreft ook niet te versmaden.

Budgettip: groentemix uit de diepvries

Als je het jezelf helemaal makkelijk wil maken, koop je voorgesneden diepvriesgroenten. Hoef je alleen nog maar in de pan door je rijstgerecht heen te gooien en je hebt een heerlijke maaltijd. Voor minder dan 2 euro heb je al genoeg groenten voor twee personen.

Veelgestelde vragen over diepvriesgroenten

Begrijpelijk als je nog met een paar vragen zit. We horen zelf vaak deze twee vragen terugkomen:

Zijn alle diepvriesgroenten even gezond?

Groente en fruit is gezond, dat staat buiten kijf. Verse erwten zijn gezond, dus diepvrieserwten ook. Diepvriesgroenten zijn even gezond als hun niet-ingevroren evenknie, mits daar geen extra ingrediënten aan zijn toegevoegd. Spinazie á la crème is bijvoorbeeld ook diepvriesgroente, maar niet per se gezond.

Eigenlijk geldt bij diepvriesgroenten hetzelfde als bij verse groenten. In principe zijn ze allemaal gezond, maar sommige groenten hebben net iets meer van specifieke voedingsstoffen dan anderen. Zo is diepvriesboerenkool een van onze favorieten omdat deze groene bladgroente enorm veel vitamines en mineralen bevat.

Wat is beter: zelf invriezen of kant-en-klaar kopen?

Joh, het is nou eenmaal makkelijker om ze ingevroren te kopen, als je toch al van plan bent ze te gaan invriezen. Ben je waarschijnlijk nog goedkoper uit ook, én deze groenten zullen meer voedingsstoffen bevatten en dus 'verser' zijn als je ze weer opwarmt.

Wil je die boerenkool toch zelf invriezen, dan doe je er goed aan om de boerenkool kort te blancheren. Daarbij gooi 'm een paar tellen in kokend heet water, waarna je het direct weer laat afkoelen. Op deze manier breng je het verouderingsproces zo effectief mogelijk een halt toe en blijft de groente langer goed. Let wel, ook ingevroren groenten zijn niet oneindig houdbaar.

Volg Men's Health ook op Facebook, Instagram en TikTok