Factcheck: is het slecht om kauwgom door te slikken?

En nee, kauwgom blijft niet zeven jaar in je maag zitten.

© Getty Images - Eva-Katalin

gettyimages-1155257536

Heeft jouw moeder je vroeger wijsgemaakt dat zodra je kauwgom doorslikt, het zeven jaar in je maag blijft zitten? Geen zorgen, hier is niets van waar. Maar hoe het dan wel zit? Twee experts leggen het je haarfijn uit.

Je lichaam kan kauwgom niet verteren

Je lichaam breekt wel sommige ingrediënten van kauwgom af – zoals zoet- en smaakstoffen. 'De rest verdwijnt in je verteringssysteem,' aldus Gerry Mullin, Universitair Hoofddocent Geneeskunde aan de Johns Hopkins Hospital. Het gedeelte wat je lichaam niet kan verteren: de basis van kauwgom, voegt Nancy Mcgreal, gastro-enteroloog aan Duke Medicine daaraan toe. Dit is onverteerbaar – net als zaden en fruitschillen – dus je lichaam breekt het niet af.

Geen plakgevaar in je lichaam

Maar het plakt niet aan je maagwand, zoals 't dat onder je schoenen wel doet. Het afleggen van de weg door je lichaam duurt misschien alleen iets langer dan bij een maaltijd, maar over het algemeen gaat het vrij soepel en poep je het gewoon uit. McGreal kan dat bevestigen: tijdens alle operaties die zij heeft uitgevoerd, heeft ze nog nooit kauwgom in of aan darmen zien plakken.

Wanneer het wel gevaarlijk is om kauwgom door te slikken? Als je bijvoorbeeld bent gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn of diverticulitis waardoor je uitstulpingen hebt in je dikke darm. In deze gevallen kan het volgens Mullin wel gevaarlijk zijn om je kauwgom door te slikken aangezien ze een reis moeten afleggen door een ‘vernauwd gebied’. In sommige gevallen kan kauwgom dan je ingewanden verstoppen, wat leidt tot krampen, verstopping en andere nare gevolgen.

De dosis maakt het vergif

Nog een mogelijke gevaarlijke situatie is als je obsessief je kauwgom doorslikt. Een onderzoek uit 1998 ontdekte dat kinderen die gemiddeld vijf tot zeven kauwgompjes per dag doorslikten, last hadden van – niet verrassend – verstoppingen. We hoeven je vast niet te vertellen dat je niet expres je kauwgom moet gaan doorslikken.

Al met al: je kunt gerust kauwgom kauwen – ook als je af en toe per ongeluk en stukje doorslikt. In feite kan kauwgom je gezondheid ten goede komen, zegt Mullin. Het kauwen activeert je speekselklieren – en speeksel helpt het zuur in je mond te neutraliseren – wat helpt om brandend maagzuur te voorkomen en bevordert een goede spijsvertering, zegt hij.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?