Wanneer is het kunstgrasveld onbespeelbaar?
Dit moet je weten om uitglijders te voorkomen.
© Getty Images

De winterstop is al achter de rug, maar de echte winterkou is eigenlijk pas net begonnen. Als sporter op kunstgras betekent dat verlossing van die verminkende brandwonden die een heet kunstgrasveld opleveren. De winterdagen staan vaak in het teken van afgelastingen, tenminste, wanneer natuurlijk gras onbespeelbaar is. Hoe zit dat met kunstgras in de kou?
Ferme vorst
Mocht je op een koude morgen hopen dat je wedstrijd niet doorgaat, dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Kunstgras kan uitstekend tegen (droge) vorst, omdat het gemaakt is van polyethyleenvezel (PE). Dit wordt getest op extreme weersomstandigheden omdat het zijn werk moet doen van het koude Scandinavië, tot de hitte in Afrika.
Ook het rubberen vulmateriaal kan, net zoals de winterbanden op je auto, goed tegen vorst. Al wordt het door de vorst wel wat stugger, en daarmee harder. De modernere kunststofkorrels (TPE) veranderen nauwelijks door de kou. Is de temperatuur boven de -15? Dan wordt er bij voetbal niet afgelast. Bij hockeyvelden ligt dit maximum op -10 graden. Dat wordt flink warmlopen!
Rijp (voor afgelasting?)
Rijp zie je wanneer het kunstgras zo mooi glinstert op een wintermorgen. Het is neergeslagen, bevroren waterdamp uit de lucht. Rijp verdwijnt snel wanneer de zon doorkomt. Bij bewolking blijft het langer liggen, maar rijp is makkelijk te verwijderen met een sleepnet. Het kunstgras wordt er niet door beschadigd, laat staan onbespeelbaar. Wel moet je de gladheid van het veld in deze situatie goed in de gaten houden.
IJzingwekkend ijzel
IJzel is regen die bevriest wanneer het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er vormt zich een ijslaagje op het speeloppervlak. Net zoals bij rijp is hierbij het codewoord: gladheid. De KNVB beschouwt gladheid — net als onweer bijvoorbeeld — als een gevaar voor de spelers, waardoor de wedstrijd (tijdelijk) afgelast moet worden. De Nederlandse Hockeybond is hier nog iets strenger in, omdat die ook te maken hebben met (semi) zandvelden.
Sneeuw
De kwaliteit van kunstgras verslechtert niet door sneeuwval — de kwaliteit van jouw spel waarschijnlijk wel. Echter neemt met sneeuw vaak de gladheid toe en wordt het afgeraden om het veld te bespelen. Door een besneeuwd veld te bespelen kan de sneeuw in de mat en 't rubber worden getrapt, wat na wisseling in temperaturen soms leidt tot een grote ijsplaat onder het gras. Je Zidane-pirouette wordt dan eerder een dubbele axel, zoals bij het kunstschaatsen.
Sneeuwruimen en strooien
Sneeuwruimen met sneeuwscheppen en andere apparatuur wordt afgeraden. Het kan schade toebrengen aan de kunstgrasmat. Daarnaast loop je de kans dat er veel korrels mee worden geschoven, waardoor je die later moet aanvullen. Ook vorst bestrijden met zout of pekel wordt afgeraden. Tijdens het dooien komt het zout in de bodem en mogelijk in het grondwater, wat niet goed is voor het milieu.
Scheidsrechter bepaalt
Wanneer de sportbond niet van tevoren afgelast, ben je - zoals altijd - aangewezen op de scheidsrechter. Nu heb je in ieder geval de informatie om voor je eigen veiligheid op te komen. Moet je toch koukleumend het veld op? Een goed paar handschoenen is dan geen overbodige luxe. Trotseer die wintertemperaturen dan als een vent! Wie wint'er?