Waarom gespierde mannen in het voordeel zijn op koude winterdagen
Koukleumen? Dacht het niet.
© Getty Images

Is het je ooit opgevallen dat mensen met veel spiermassa zelden koukleumen zijn? Dat is echter niet omdat ze het hele jaar door in tanktops lopen, of omdat eiwitshakes hen op magische wijze warm houden. Volgens biofysicus Boris Kingma heeft het met iets totaal anders te maken: de hoeveelheid spiermassa zelf.
"Spieren produceren de meeste warmte. Ze verbranden meer suikers en vetten waardoor warmte vrijkomt. Vet isoleert beter, maar maakt veel minder warmte aan," zegt hij tegen RTL-nieuws. "Grote, gespierde mensen hebben het dus ook minder snel koud dan kleine iele mensen. Dat vangen kleine mensen op door meer te rillen. Een lichaam dat rilt maakt snel warmte aan. Door te rillen kan een lichaam wel vier keer zoveel warmte aanmaken."
Helaas is rillen slechts een tijdelijke oplossing om warm te blijven. Te lang rillen kan de spieren beschadigen in plaats van ze warm te houden - daar zit je uiteraard ook niet op te wachten.
Extreme kou
Het probleem is alleen dat het deze week zo koud (gevoelstemperatuur -17) wordt, dat je lichaam niet meer in staat is om zelf genoeg warmte te produceren. "Je moet je de komende dagen echt isoleren. Oftewel: jezelf goed kleden," zegt Kingma. Dat betekent meerdere lagen kleding en zorgen dat je huid bedekt blijft tegen de gure winterkou.
Vooral duursporters zoals wielrenners en hardlopers moeten extra oppassen. Tijdens een lange loop of fietstocht kan de kou diep in je spieren trekken, waardoor je zelfs uren na je training nog rillend op de bank zit. Daarnaast is het mogelijk om door te slaan qua kleding, waardoor je juist flink overdreven zult zweten. De +10-regel is hiervoor de perfecte formule. Tel simpelweg 10 graden op bij de buitentemperatuur en kleed je naar deze temperatuur. Hiermee voorkom je dat je straks met doorweekt thermo ondergoed en een knalrood hoofd thuiskomt.