Is intuïtief drinken een goede manier om je alcoholgebruik te minderen?

Geen dry-january meer.

© Getty Images - Westend61

gettyimages-590772339.jpg

Misschien heb je wel eens gehoord van 'intuïtief eten', waarbij je in plaats van te diëten gewoon eet wanneer je lichaam je vertelt dat je honger hebt, en je stopt met eten wanneer je vol zit.

Hierbij mag je in principe alles eten. Daarmee verdwijnt de schuld en schaamte die de meeste diëten met zich mee brengen. Maar hoe zit dat met alcohol drinken?

Diëtist Heather Caplan: 'Een belangrijk onderdeel van intuïtief eten is om te leren hoe we naar onze eigen intuïtie luisteren en naar de tekenen van ons lichaam in termen van honger, tevredenheid en volheid.'

Net als bij intuïtief eten, moet je jezelf bij ​​intuïtief drinken de volgende drie belangrijke vragen stellen.

Waarom ga ik dit drankje drinken?

    'Dit gaat over zelfbewustzijn', zegt Caplan. 'Neem je een drankje om je gevoelloos te maken of af te leiden? Of drink je iets omdat je dat graag doet? Voelt het nemen van dit drankje als een gezonde keuze voor jou? Ik vertel altijd dat het woord 'gezond' subjectief is. Heb je een familiegeschiedenis van alcoholisme? Of een geschiedenis van binge-drinking? Dan is jouw definitie van ‘gezond’ misschien anders dan die van iemand anders.'

    Is dit iets dat ik graag drink?

    Bij intuïtief eten verschilt 'tevredenheid' van 'volheid'. Diëtist Caplan: 'Tevredenheid betekent gelukkig zijn met een voedselkeuze die je hebt gemaakt, terwijl 'volheid' het gevoel is dat je genoeg eet. Als je tevreden bent, zou je een gevoel van volheid moeten voelen. Als je vol bent, ben je misschien niet altijd tevreden.'

    Ditzelfde geldt voor alcohol. 'Misschien houd je van een meer calorierijke of meer alcoholische drank, maar kies je iets anders omdat je je schuldig voelt aan het drinken van die andere drank. Zo kun je vijf drankjes drinken van iets dat je niet lekker vindt en ben je niet tevreden', zegt Caplan.

    Je moet jezelf niet alleen vragen naar de reden achter je beslissing om iets te drinken, maar ook je besluit om het drankje te kiezen dat je gaat drinken.

    Is jouw benadering van alcohol in het algemeen gezond?

    Als je een keer hebt meegedaan aan dry-january of geprobeerd hebt te minderen met alcohol, moet je jezelf afvragen waarom je het gevoel hebt dat je überhaupt wilt minderen.

    'Onthouding veroorzaakt vaak binge-drinking', zegt Caplan. 'Als je deelneemt aan een no-booze week, maand of jaar, is het belangrijk om te plannen wat er gebeurt aan het einde van de ingestelde periode. Anders loopt je het risico terug te vallen in ongezond drinken.'

    Dat brengt nog een belangrijk punt met zich mee. Als je het gevoel hebt dat je een groter probleem hebt dan alleen alcoholgebruik, of als je hebt geprobeerd terug te minderen maar het lukt niet, dan is het misschien tijd om professionele hulp te overwegen.

    Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?