Last van acne? Probeer deze 6 tips eens
Zou het je whey-eiwitpoeder kunnen zijn? Deze experts zeggen van wel.
Je was je gezicht iedere dag. Misschien gebruik je zelfs een speciaal acne-product en toch heb je nog altijd last van pukkels. Voordat je de moed opgeeft zijn hier acht dagelijkse handelingen die misschien de boosdoener zijn.
Boosdoener 1: Je raakt je gezicht de hele dag aan
Door de dag heen eindigen je handen telkens weer in de buurt van je gezicht. Waarschijnlijk heb je niet eens door hoe vaak je het doet – het enige bewijs is je acne.
Volgens dermatoloog David Lortscher, kan het aanraken van je gezicht één van de redenen zijn waarom je acne niet verdwijnt. Bacteriën van je handen komen hierdoor op je huid terecht en verergeren je probleem aanzienlijk. Ook ontstaat er meer vocht op je huid wanneer je bijvoorbeeld lange tijd met je gezicht op je hand leunt, waardoor wederom een goede broedplaats voor bacteriën ontstaat.
Tip: Deze tip is logisch, maar we zeggen het toch… Raak je gezicht minder aan. Lukt het niet om deze gewoonte af te leren, zorg dan in ieder geval dat je schone handen hebt.
Boosdoener 2: Je houdt je sportkleding te lang aan
Je komt uitgeput en bezweet thuis, loopt naar de koelkast om eten te zoeken en ploft daarna op de bank neer. Een paar uur later zit je nog steeds in je vieze sportkleding en is het kwaad al geschied. Volgens dermatoloog Joel Schlessinger is douchen na het sporten de beste manier om borst- en rugacne te voorkomen.
“Zweet blijft in je kleding achter, wat tot acne, irritaties en andere huidproblemen kan leiden. Douchen na een training is daarom essentieel om bacteriën de kop in te drukken voordat ze hun slag kunnen slaan, “ zegt Dr. Schlessinger.
Tip: gebruik antibacteriële zeep om je lichaam schoon te wassen en focus met name op plekken waar je lichaam in contact komt met sportapparaten, en op plekken waar je huid geïrriteerd is. Is douchen geen optie? Probeer dan in ieder geval om te kleden, zegt Dr. Schlessinger. Vergeet ook niet om je sporthanddoek, je accessoires en je sporttas regelmatig te wassen.
Boosdoener 3: je gebruikt de verkeerde producten
Lees het etiket van je verzorgingsproducten – mogelijk doen ze meer kwaad dan goeds, zegt Dr. Lortscher. Hij adviseert om enkel “ non-comedogene” producten te gebruiken. Deze producten zijn speciaal gemaakt voor mensen met een gevoelige huid. Stoffen waar je voor moet waken zijn isopropylmyristaat, sodium lauryl sulfaat, myristylmyristaat, and laureth-4, zegt hij.
Boosdoener 4: Stress
Het is algemeen bekend dat stress tot lichamelijke problemen kan leiden – denk hierbij aan haaruitval, gewichtstoename en huidproblemen. Volgens Lortscher zijn deadlines, relatiespoblemen of andere vormen van stress nooit direct het probleem, maar dragen ze indirect wel bij.
“Ons lichaam is zeer complex en stress zorgt soms voor fluctuaties van de onze talgklieren, wat weer kan leiden tot irritaties en acne,” zegt hij. Probeer daarom te kijken wat je kunt doen om je stress te onderdrukken en wie weet verdwijnt je acne vanzelf.
Boosdoener 5: whey-eiwitpoeder
Net als zuivel, kan het supplementeren met whey-eiwitpoeder ook voor huidproblemen zorgen, zegt Dr. Lortscher. “Whey zorgt voor een toename van de insuline aanmaak en bepaalde groeihormonen waar acne uit voortkomt,” aldus Dr. Lortscher. Volgens een Turks onderzoek uit 2017 kan dit ook verklaren waarom veel sporters last hebben van acne op hun rug of borst. Daarnaast kan het gebruik van steroïde anabolen ook leiden tot Acne steroidalis, een acute huidreactie als gevolg van hormoonschommelingen. Je weet wat je te doen staat als je daarmee kampt: stoppen, natuurlijk!
Boosdoener 6: vies beddengoed
Een ongewassen kussensloop kan je huid flink belasten aangezien het een broedplaats vormt voor mijten, bacteriën, schimmels, pollen, vuil, huidcellen, zweet en vetten. Stuk voor stuk zijn dit geen dingen waar je huid blij van wordt. Je kunt je waarschijnlijk goed voorstellen dat acht uur slapen op een vies kussen heftig kan uitpakken op het gebied van acne.
Tip: Was je beddengoed regelmatig en draai je kussen om na een aantal dagen. Daarnaast kan het ook helpen om je kussensloop te strijken, waardoor nog meer bacteriën zullen sterven.