Kwijl je in je slaap? Dit zijn de beste remedies

Tag ook gerust je bedpartner.

Voel je je soms een baby omdat je voor de zoveelste keer op een nat kussen ontwaakt? Niets om je voor te schamen, natuurlijk. Maar waarschijnlijk doe je dat toch wél en daarom zijn hier wat mogelijke oplossingen…

5 tips tegen kwijlen

Allergieën en verstopte holtes

Verkouden zijn is al vervelend genoeg, maar het wordt al helemaal naar als je mond ook nog leeg begint te lopen. Neem daarom voor het slapen wat neusspray om het ademen makkelijker te maken. Los van het feit dat je hier ook lekkerder door slaapt, kan je mond nu wél gesloten blijven en je kussen speekselvrij.

Verander van slaappositie

Zwaartekracht kan je wingman zijn op het gebied van nachtelijk kwijlen. Het is immers lastig (lees: onmogelijk) om te kwijlen als je op je rug slaapt. Er zijn speciale wigkussens waarmee je onder een kleine helling slaapt en daarmee het probleem direct verdwijnt.

Medicatie

Ben je het echt helemaal zat, of valt je speekselproductie haast in de ‘code rood’-categorie, dan kan je huisarts ook medicijnen voorschrijven die de zenuwimpulsen beïnvloeden en waardoor je minder kwijl aanmaakt. Scopolamine, zoals het middel heet, wordt vaak in pleistervorm verstrekt en kan subtiel achter je oor worden geplakt.

Spraaktherapie

Wist je dat je ook je mond kunt trainen op het gebied van kracht en mobiliteit? Een logopedist (spraakcoach) helpt je om je lippen beter te sluiten en beter te slikken. Wel neemt deze oplossing volgens experts het meeste tijd in beslag.

Opereren

Mocht het bovenstaande allemaal niet werken, dan is er nog één laatste oplossing: opereren. Dit wordt doorgaans alleen toegepast wanneer er neurologische aandoeningen zijn die in ernstige speekselproblemen resulteren.

Beter probeer je dus eerst de laagdrempelige opties uit voordat je dat überhaupt overweegt.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?