20 zwaar overschatte gezondheidsproducten

Je hebt 'gezond' en je hebt 'gezond, maar wel een tikkeltje overdreven'. Deze 20 producten vallen in die laatste categorie.

© Getty Images

20-zwaar-overschatte-gezondheidsproducten_img900.jpg

1. Kokosolie

Opeens werden we massaal fan van kokosolie, maar de vetsoort viel recentelijk net zo hard van z’n voetstuk. Uit een onderzoek van de American Heart Association blijkt namelijk dat het eten van kokosolie je level LDL-cholesterol (‘slecht cholesterol’) kan verhogen. Aangezien je er een godsvermogen voor moet neertellen, is het niet zo moeilijk om te laten staan.

2. Bleekselderij

Selderij zit altijd ongevraagd in salades, maar vanaf nu heb je een reden om het eruit te vissen. Het bevat relatief weinig vitamines en er is bijna geen groente te vinden die meer pesticiden met zich meedraagt. Behalve als je het echt heel lekker vindt – kunnen we ons niet voorstellen – mag je bleekselderij dus weggooien.

3. Protein cereal

Hoewel het geen slecht idee is om bij het ontbijt wat extra eiwitten te nuttigen (die zorgen er nou eenmaal voor dat je langer vol zit en dat je spieren herstellen), zitten speciale ‘protein cereals’ vaak stampvol suikers. Je kunt beter een schep eiwitpoeder door je havermout roeren.

4. Plantaardige melk

Veganisten en mensen met een zuivelallergie zijn blij met alle plantaardige melksoorten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, maar marketeers melken deze producten volledig uit. Geloof niet alles wat ze zeggen. Zo bevat sojamelk phytinezuur, dat de opname van ijzer door je lichaam kan bemoeilijken.

5. Avocado

Je moet niet alles geloven wat op Instagram staat. Vergeet dus ook de avocado-hype. Ja, de vrucht zit vol met gezonde vetten en vitamines, maar ook met calorieën. Dat lijken de meeste fitte Instagrammers te vergeten. Een grote avocado bevat er al snel 400: evenveel als een roomboterkoek.

6. Actieve kool

Actieve kool zou volgens #foodies gifstoffen uit je lichaam spoelen en katers kunnen verminderen. Een wondermiddel? Lariekool. Het wordt niet eens opgenomen door je lichaam, laat staan dat het de boel ‘schoonspoelt’. Daarbij kan kool zich binden aan voedingsstoffen uit fruit en groente, wat een goede opname hiervan bemoeilijkt.

7. Appelciderazijn

Volgens marketeers zou dit de perfecte afvaldrank zijn, maar er is weinig bewijs dat het meer doen dan je een zure nasmaak geven. Het International Journal of Obesity ontdekte dat een scheut azijn je eetlust wel vermindert, maar alleen omdat je er enigszins misselijk van wordt. Gebruik het dus gewoon als dressing, niet als afvalmiddel.

8. Chiazaad

Ja, chiazaad bevat veel omega 3-vetzuren, maar niet alle vetzuren zijn hetzelfde. Je lichaam neemt deze stoffen namelijk veel gemakkelijker op als je ze binnenkrijgt uit vis. Onderzoek van de Federal University of Rio de Janeiro toont ook nog eens aan dat chiazaad je niet gaat helpen om af te vallen.

9. Granaatappelpitten

Granaatappelpitten zien er leuk uit, maar dat is dan ook de enige functie die ze hebben. Ze doen het prima als garnering, maar je moet ze in een veel grotere dosis binnenkrijgen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Bovendien blijkt uit veel onderzoeken dat de granaatappel zijn superfoodstatus niet te danken heeft aan de pitten, maar aan geconcentreerd sap van dit fruit. Sorry.

10. Rijstwafels

Ze bevatten inderdaad weinig calorieën, maar dat is ook het enige wat ze überhaupt bevatten. Er zitten niet veel micronutriënten in en veel varianten met een smaakje zitten ook nog eens vol geraffineerde suikers. Ben je op zoek naar een vieruurtje? Kies dan voor een handje ongezouten noten.

11. Roze Himalayazout

Dit zout zou gezonder zijn dan gewoon tafelzout, omdat er meer mineralen in zitten. Dat klopt, maar je moet wel heel veel zout eten wil je lichaam daar profijt van hebben. We geven toe dat het er gezelliger uitziet op tafel dan je enorme pot keukenzout, maar de gezondheidsvoordelen moet je met een korreltje zout nemen.

12. Yoghurtdrankjes

Drink je ze om je verteringsstelsel gezond te houden? Helaas, daar gaat het niet bij helpen. Yoghurt met een smaakje zit meestal vol kunstmatige zoetstoffen, wat afbreuk doet aan de voordelen van de probiotica die erin zitten. De gezondste variant: Griekse yoghurt, zonder smaakje.

13. Magere melk

Ga toch maar voor de volle variant: het consumeren van magere zuivel wordt gelinkt aan een grotere kans op de ziekte van Parkinson, ontdekte de American Academy of Neurology. Vet is je grootste vriend.

14. Glutenvrij brood

Als je niet intolerant bent voor gluten, is het niet nodig om glutenvrije producten te eten. Sterker nog: de Harvard University onderzocht 26 jaar aan data en concludeerde dat het de kans op hartziektes niet verkleint. Sterker nog: het niet eten van meergranenproducten vergroot de kans daarop juist. Dat je het maar even weet.

15. Groentechips

Een knapperige snack, gemaakt van boerenkool, klinkt als de droom van iedere gezondheidsgoeroe. Maar zo gezond zijn groentechips niet. Chips is nou eenmaal chips – en of je ze nou maakt van groente of aardappelen: de kans is groot dat ze veel zout en vet bevatten.

16. Biodynamische eieren

Geloof jij echt dat de stand van de maan het voedsel van een kip kan beïnvloeden? Sorry, maar kippen hebben weinig verstand van astrologie. Er bestaat dan ook weinig wetenschappelijk bewijs voor het effect van de biodynamische methode. Wil je iets goeds doen voor het milieu en je omgeving? Kies dan voor biologische eieren. Die zijn de extra centen wél waard.

17. Zoete aardappel

Mocht je zweren bij zoete aardappelen omdat ze gezonder zouden zijn dan de gewone variant: niet nodig. Zoete aardappelen bevatten evenveel magnesium en kalium als de huis-tuin-en-keukenpiepers. Eet je liever zoete aardappelen vanwege de smaak, dan heb je uiteraard onze zegen. Ongezond zijn ze namelijk ook niet.

18. Tofu

Veganisme wordt populairder en daarmee heeft ook tofu voeten aan de grond gekregen. Het is een prima vleesvervanger, maar het combineren van tofu (vaak ingespoten met extra vitamine B12) met vitamine B12-supplementen kan voor problemen zorgen. Onderzoek van Journal of Clinical Oncology ontdekte dat een hoge dosis van de vitamine de kans op longkanker vergroot.

19. Verse soep

Soep uit blik krijgt veel kritiek vanwege het hoge zout- en suikergehalte, maar verse soep uit de supermarkt is vaak niet veel beter. Veel verse varianten bevatten namelijk 50% van je ADH sodium. Trek in soep? Maak het zelf. Het is makkelijker dan je denkt.

20. Volkorenrijst

Je hoeft deze rijstsoort niet uit je dieet te schrappen, maar eet het niet te vaak. Hartchirurg Steven Gundry concludeerde na onderzoek dat de volkoren variant met een harde buitenkant voor verteringsproblemen kan zorgen, omdat de lectines hierin moeilijk afgebroken worden. Afwisseling is het sleutelwoord in dit geval.

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?