Die kilo's op de weegschaal doen er niet toe
Meet je prestaties, niet je gewicht.
© Getty Images - Harry Wootten Photography

Stap van de weegschaal af en berg hem ver buiten zicht op. We weten hoe je je voelt: de verjaardagen, housewarmings en vrijgezellenfeesten hebben hun tol geëist en die schade wil je ongedaan maken. Dat is heel normaal. Eens in de zoveel tijd begint het hele riedeltje weer van voren af aan: je hebt je een paar weekenden tegoed gedaan aan drank en ongezond eten, krijgt een eurekamoment, bent ontzettend gemotiveerd om het roer om te gooien, sluit een sportschoolabonnement af – en zodra de nieuwigheid daar vanaf is, verval je weer in je oude gewoontes.
Waar je wankelende discipline aan te wijten is, weten we niet. Maar de kans is groot dat het getal op je weegschaal er alles mee te maken heeft. En dat terwijl gezondheid en gewicht niet per se hand in hand gaan. Neem kickbokser Rico Verhoeven (28). Met zijn 1.96 m en 118 kg heeft hij een BMI van 30.7 – oftewel: obesitas. In werkelijkheid behoort hij tot de fitste mannen van Nederland. Aan de andere kant van het spectrum staan de jongens die ‘skinny fat’ zijn. Hun gewicht is (als gevolg van een beperkte energie-inname) in verhouding tot hun lengte en leeftijd gezond. Maar vraag hen – en hun met visceraal vet omhulde organen – niet om een sprintje te trekken voor de trein.
Nee, jouw voortgang is niet uit te drukken in kilo’s. Maar je kunt ’m wel degelijk meten. Fitheid – kracht in je hart, longen én spieren, waardoor je belangrijke fysieke activiteiten kunt uitvoeren – is wat jou echt fit maakt en wat ervoor zorgt dat je je sterker voelt, langer leeft en er beter uitziet.
Meten is weten
Blijf sporten en houd je resultaten bij, dan volgen spieren en gewichtsverlies vanzelf. Hoewel het getal op de weegschaal (als je eigenwijs genoeg bent om dat te checken) daar niet per se door zal veranderen, geldt het tegenovergestelde voor je lichaamssamenstelling. Je voelt je daarnaast energieker en, belangrijker nog: je hebt niet constant de neiging de handdoek in de ring te gooien. Focus je dus in de eerste plaats op een fittere versie van jezelf, en trek daarna pas dat gevreesde apparaat weer eens onder je wastafel vandaan. En we moedigen je aan om je voortgang op Instagram te delen. Dat helpt je gemotiveerd te blijven.
Fun fact: De kans op succes neemt toe als je je voortgang openbaar deelt. Volgens onderzoekers van de University of Sheffield voel je je dan verantwoordelijker om te handelen naar dat gezonde online imago. Kortom, ben je net zo bang voor het getal op de weegschaal? Nergens voor nodig. Richt je liever op dingen die wel het verschil maken.