Wat doet cafeïne voor je sportprestaties?
Onze cafeïnevrije redacteur Bart nam de proef op de som.
© Getty Images

Cafeïne wordt gezien als de heilige graal wanneer het aankomt op legale prestatie verhogende goedjes. Niet voor niets drinken sporters van statuur veelal wat straffe bakkie espresso's voor hun workout of nemen een flinke scoop pre-workout, voorzien van een flinke dosis cafeïne.
Maar is cafeïne echt zo cruciaal om onze prestaties te verbeteren? Onze cafeïnevrije redacteur Bart nam de proef op de som. Bart: 'Ik ben een ambitieuze sporter. Ik drink eigenlijk geen koffie, thee, energiedranken of frisdrank. Een of twee keer per week verlekker ik me aan een stuk donkere chocola. Ik ben dus zo goed als cafeïnevrij.'
Experiment met cafeïne
Ondanks dat Bart geen koffie drinkt, staat hij bijna dagelijks om 06.30 uur op om te trainen. 'Toch wilde ik erachter komen of ik niet wat mis door cafeïnevrij door het leven te gaan. Daarom slikte ik een maand lang 200mg cafeïnesupplementen voor het trainen. Misschien een lichte dosis, maar meer dan genoeg voor mij. Dit is wat ik ontdekte.'
Je merkt de effecten van cafeïne direct
Onderzoek laat zien dat prestaties van duursporters met vijf procent verbeterden dankzij cafeïne. Fietsers die meededen aan het onderzoek namen een uur voor het sporten cafeïne. Moest ik m’n wekker nog eerder zetten voor hetzelfde resultaat? Nope! Na tien minuten voelde ik de cafeïne meestal al door m’n lijf gieren.
Het zette m’n lijf aan het werk
Cafeïne is berucht vanwege de effecten die het heeft op je blaas, en ja, dat merkte ik ook. Nadat ik het tablet nam, moest ik meerdere malen naar het toilet. Voordat ik daadwerkelijk ging trainen, was ik dus al een paar keer naar het toilet gesprint.
Ik rende sneller, maar niet voor lang
Meerdere onderzoeken laten het positieve effect van cafeïne bij sporters zien. De wetenschap is er zó van overtuigd, dat cafeïne-gebruik zelfs gereguleerd wordt bij Olympische atleten. En ik merkte het ook. De eerste vijf dagen dat ik de cafeïnepillen nam, trainde ik gemakkelijk harder. Alsof m’n lichaam al grotendeels aan de cafeïne was gewend. Overigens zette ik ookeen persoonlijk record neer in de badkamer.
Hetzelfde gold voor spierpijn
Een ander onderzoek onder wielrenners laat zien dat ze minder spierpijn hadden dankzij cafeïne. Ik had hetzelfde. Ik had het idee dat ik sneller weer kon gaan trainen, maar alleen tijdens de eerste week. Daarna werden m’n kuiten weer strak en voelde ik hetzelfde als voorheen.
Ik sliep slechter
Het nemen van 200mg cafeïne per dag deed niet veel goeds voor m’n nachtrust. Het gooide m’n slaappatroon door de war. Ik was aan het draaien en sliep onrustig, zeker in de eerste week. In week twee, drie en vier sliep ik beter.
Conclusie?
Cafeïne kan je één keer door een zware training heen slepen, maar het verbetert niet per se je prestaties op de lange termijn. Eigenlijk merkte ik het positieve effect alleen de eerste paar dagen. Overigens ging dat wel hand in hand met slecht slapen. Na een week was m’n lichaam grotendeels aan de cafeïne gewend. Behalve dan wat betreft de badkamer.