Deze 'gezonde' producten zijn eigenlijk heel ongezond

Dit zijn de vijf ongezondste verpakte voedingsmiddelen, volgens diëtisten – plus tips hoe je ze gezonder maakt.

© Getty Images

Deze-gezonde-producten-zijn-eigenlijk-heel-ongezond_img900.jpg

Hoe gezond je ook probeert te eten, de kans dat je in Nederland ontkomt aan onderstaande vijf dingen is zeer klein. Logisch ook, want ze lijken gezond, maar ondertussen… Hieronder lees je waarom deze verpakte producten niet gezond zijn én hoe je ze wel gezond maakt.

Kant-en-klare havermout

Deze versie van havermout is meer bewerkt dan de havermout waar je zelf pap mee maakt – maar ook weer slimmer, want je zet de waterkoker aan en je kunt ’t zelfs op je werk eten. Toch bevat kant-en-klare havermout erg veel suiker en meer ingrediënten waar je lichaam niet blij van wordt. “Lees de labes”, zegt Stephanie Middleberg van Middleberg Nutrition.

Probeer dit: Je weet zéker dat je deze havermout wilt blijven eten? Gebruik als topping dan blauwe bessen, chiazaad, amandelboter en een theelepel geraspte verse gember. Wat je ook kunt proberen: koop een slowcooker en maak daar een nacht van tevoren je havermout in. Het is maar een idee.

Cornflakes

Een goede soort cornflakes vinden die ook nog gezond is, is een flinke uitdaging. De eerste stap is de reclamecampagnes omzeilen. De tweede stap is etiketten lezen en de derde stap is weten wanneer je cornflakes goed kunt gebruiken. “Voor een intense work-out kunnen koolhydraten je de energie geven om ‘m goed af te maken”, zegt Nikita Kapur van Compass Nutrition. “Het belangrijkste is op suiker te letten. Komt het uit fruit of is het maïsstroop? Check de granen. Wat voor vezels? Is het haver en tawer of een synthetische vezel?

Probeer dit: Benett gebruikt niet alleen melk voor in zijn cornflakes, maar pureert er nog een halve banaan doorheen en neemt als topping verse bessen.

Mueslirepen

Een mueslireep in je tas of bureaulade bewaren is een goede manier om die middagdip te bestrijden. Er zijn gezonde opties, maar andere zijn net zo ongezond als snoeprepen. Het antwoord zit ‘m wederom in de ingrediëntenlijst.

“Probeer dit: Kies mueslirepen met niet meer dan zeven ingrediënten en zorg dat het eerste ingredient ‘heel’ eten is, zoals ‘noten, notenpasta, haver, rogge, etc. in plaats van een soort suiker”, zegt Middleberg.

Koekjes

Kan je de zoete trek niet weerstaan? Er zijn voorverpakte koekjes te koop die zowel gezond als verzadigend zijn – je moet gewoon even weten wat je moet hebben. Zoek koekjes met zo min mogelijk ingrediënten en zorg dat ze simpel samengesteld zijn uit onbewerkte voedingsmiddelen. Kijk ook naar de plek van suiker op de lijst en of het natuurlijk (rietsuiker) of geraffineerd is. Je lichaam verwerkt suiker wel op dezelfde manier, maar hoe meer voedingsstoffen, hoe beter.

Probeer dit: “Zelfs als je koekje alleen maar uit pure chocolade, rietsuiker en banaan bestaat, is het goed om het te combineren met een onbewerkt voedingsmiddel zoals pindakaas erop, of een handvol amandelen erbij”, zegt Kapur.

Gezoete yoghurt

Yoghurt is een gefermenteerd product dat gezond is, maar wees gewaarschuwd. Je favoriete kom yoghurt kan al snel veel te veel suikers bevatten. “Zoek merken met simpele ingrediënten en kies voor vol in plaats van mager”, zegt Kapur. “Vermijd ‘vetarm’ want dit bevat vaak meer suiker, en ga voor suikervrij.”

Probeer dit: Sla de ‘fruittoppings’ die vaak met een ‘dessertportie’ yoghurt gepaard gaan over in plaats daarvan gebruik je als topping vers fruit en specerijen: sinaasappel en gember gaan goed samen, bijvoorbeeld. In plaats van cruesli, gebruik je geroosterde haver, noten, zaden en kaneel.

Eet smakelijk!

Volg je Men's Health al op Facebook en Instagram?