12 tips tegen je verkoudheid
Zo kom je sneller van je verkoudheid af.
© Getty Images - sunemotion

In de herfst lopen veel mensen een verkoudheid of griep op. Het is niet heel ernstig, maar je kunt je er wel zeer beroerd door voelen. Heb jij het al te pakken? Volg de onderstaande tips en versnel je herstelproces.
Hydrateer
Hydratatie is het allerbelangrijkste om snel van een verkoudheid te herstellen. Bescherm jezelf tegen uitdroging en laat sterke koffie, zwarte thee of alcohol even staan (als je er al zin in hebt). Een goede vochtbalans is belangrijk voor een optimale werking van je lymfestelsel, wat een belangrijke rol speelt in je afweer tegen virussen en bacteriën. Onze lymfeklieren maken witte bloedcellen aan om virussen het hoofd te helpen bieden. Bij een verkoudheid zwellen je klieren dan ook op. De beste manier om goed te hydrateren is door veel water te drinken. Elk kwartier een paar slokjes warm water is volgens ayurvedisch arts John Douilliard de beste manier om je lymfestelsel te ondersteunen.
Rust, rust en nog meer rust
Als je een verkoudheid voelt opkomen of 'm al te pakken hebt, grijp dan snel in. Verzet al je afspraken en neem even helemaal vrij. Ga niet voor de tv hangen, maar duik je bed in om hoofd en lichaam rust te geven. Trek je gordijnen dicht en slaap zoveel als je kunt.
Verse gember en geelwortel
De toepassing van gember en geelwortel om virussen aan te pakken is al eeuwenlang bekend. Het verwarmende gember heeft een ontstekingsremmende, antivirale en slijmvliesverzachtende werking en helpt de kou uit het lichaam te verdrijven. Geelwortel heeft net als gember een ontstekingsremmende, antivirale en slijmvliesverzachtende werking. Een simpele manier om deze specerijen te gebruiken is om er thee van te trekken.
Honing
Wie is er niet opgegroeid met thee met honing om verkoudheid te bestrijden? Zowel honing als bijpollen hebben een sterke antibacteriële en antioxiderende werking. Beide worden traditioneel gebruikt om de symptomen van verkoudheid aan te pakken. Een kop thee of warm water met een beetje vers citroensap en een theelepeltje honing kan verlichting geven bij keelpijn. Een gelijke hoeveelheid honing mengen tot een pasta met een gelijke hoeveelheid geelwortelpoeder en hiervan om de twee uur een theelepel nemen kan volgens Ayurvedisch arts John Douilliard je herstel bevorderen.
Stomen of een Neti-pot
Een goed middel om je verstopte bijholten leeg te maken is om regelmatig te stomen. Ga boven een pan met heet water hangen met een handdoek over je hoofd en inhaleer de stoom goed via je neus. De warmte zorgt ervoor dat het slijm oplost, zodat je hoofdpijn verdwijnt en je beter kunt ademen. Gebruik Dampo om het slijm sneller los te maken. Een neti-pot is ook een geweldig middel om je neus en bijholten leeg te maken. Spoel je neus met lauwwarm water en een zoutoplossing en je kunt weer snel vrij ademen.
Lichte beweging
Rustige yoga- en of strekoefeningen kunnen je helpen om je herstel te bevorderen. Geen Neerwaartse Hond of hoofdstand, maar rustige oefeningen op je rug om je lichaam los te maken. Bijvoorbeeld een simpele, liggende twist, de liggende Vlinder of een borstopener met een strak opgerolde handdoek onder je schouders en een kussen onder je hoofd. Rustige beweging verbetert je doorbloeding, vermindert stijfheid en stimuleert je lymfestelsel.
Houd jezelf warm
Zorg ervoor dat je lichaam niet afkoelt. Het kost je lichaam veel energie om je lichaam warm te houden en je lijf heeft nu wel andere dingen aan het hoofd. Maak het je lichaam makkelijk door jezelf goed warm te houden. Doe de kachel aan, trek warme wollen sokken aan, een extra trui en duik onder de warme dekens, desnoods met nog een paar dekens erbij.
Vitamine C
Vitamine C kan helpen de symptomen van verkoudheid te verminderen. Het is dan ook niet gek dat een traditioneel huismiddeltje als verse citroen-honing thee wereldwijd word gebruikt om klachten bij verkoudheid te verlichten. In Aziatische landen is het drinken van kumquat thee met honing erg populair. Citrusvruchten als citroen, sinaasappels en kumquats zijn een goede bron van vitamine C, maar denk ook aan groente zoals paprika, chilipepers, broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool, spinazie en zoete aardappel.
Goede bacteriën/probiotica
Volgens wetenschappelijk onderzoek bepalen onze darmen voor meer dan 70% ons immuunsysteem. Onze darmwand zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen, maar houdt ook schadelijke stoffen tegen, zoals slechte bacteriën en virussen. Probiotica zijn goede bacteriën waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze onze darmgezondheid bevorderen. Ze verhogen niet alleen de weerstand tegen potentieel gevaarlijke bacteriën, maar helpen het lichaam ook in de strijd tegen virussen. Deze levende bacteriën vind je in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool, augurken, kimchi, miso soep, kombucha en kefir.
Schone lucht
Ventileer je woon- en slaapruimten goed. De lucht in je huis is vaak sterker vervuild dan buitenshuis. Een vervuilde binnenlucht kan je herstel aanzienlijk verminderen. Zet je ramen op een kiertje en zorg ervoor dat er altijd frisse lucht je huis binnen stroomt. Ook kamerplanten kunnen als een beschermengel over jouw gezondheid waken. Volgens een studie van NASA naar gezonde binnenlucht kunnen bepaalde planten, zoals de krulvaren of ficus, de lucht in huis goed zuiveren.
Licht verteerbaar eten
Als je ziek bent, kun je jouw lijf en darmen best zo veel mogelijk rust geven. Eet warme, licht verteerbare maaltijden, die weinig energie vragen. Je lichaam moet al hard genoeg aan het werk om al die bacteriën uit je lijf weg te jagen. Eet even geen suiker, kant-en-klaarproducten (sowieso niet) en laat ook even de stamppot met rookworst of pasta staan. Blijf vooral veel verse groenten eten om te zorgen dat je de benodigde voedingstoffen en antioxidanten binnenkrijgt. Als je al wit wegtrekt bij het idee van eten, neem dan een verwarmend soepje of bouillon. Vooral kippensoep is goed tegen een verkoudheid. Als je wel gewoon kunt eten, zijn stoofpotjes met veel verse groenten heel geschikt of een paprijst zoals kichadi. Neem iets warms als ontbijt, bijvoorbeeld havermoutpap.
Hygiëne
Raak je mond, neus of ogen niet met je handen aan en houd ze goed schoon. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich vaak via je handen naar je mond, ogen of neus. Ook als je al ziek bent kunnen je handen een manier zijn om jezelf opnieuw te besmetten. Was je handen goed en gebruik nooit dezelfde zakdoek. Blijf ook niet dagen in dezelfde pyjama rondhangen.