Triatleten hebben vaker last van littekenweefsel op hun hart
Tijd voor een hartonderzoek?
© Getty Images

Fanatieke triatleten zijn doorgaans zo fit als maar kan op het gebied van conditie. Wat gezondheid betreft scoren ze echter minder punten, zo blijkt uit onderzoek van de Radiological Society of North America. Hieruit kwam naar voren dat 18 procent van de mannelijke triatleten last heeft van littekenweefsel op het hart – beter bekend als myocardiale fibrose. Onder vrouwelijke triatleten was hier geen sprake van.
"De klinische relevantie van deze littekens is tot op heden nog onduidelijk,” zegt onderzoeker Dr. Jitka Starekova. “Wel kan het in sommige gevallen wel tot problemen als hartritmestoornissen leiden.” Hoewel sport goed voor je is, hebben ook eerdere onderzoeken aangetoond dat littekenweefsel op het hart vaker voorkomt bij elite atleten.
“Het is lastig vast te stellen welk mechanisme bijdraagt aan de ontwikkeling van myocardiale fybrose bij triatleten,” zegt Starekova. “De toegenomen systolische bloeddruk [bovendruk], de hoeveelheid en de duur van races kunnen factoren zijn van het probleem.”
Met andere woorden: zulke extreme sporten zijn niet per definitie goed voor ieders gezondheid. Mocht jij veel aan duursport doen, kan het daarom zeker geen kwaad - integendeel zelfs - om je hart te laten onderzoeken voordat je onnodig hartschade oploopt.