Onderzoek: zo maak je je beste tosti ooit
Beter dan dit wordt je tosti niet.
Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van een tosti: de kaas. Zonder brood kom je ook niet ver, maar kaas is noodzakelijk. Daarom is het logisch dat je de juiste kaas uitkiest, maar dat doe je niet zomaar even, stelt de wetenschap. Waar je op moet letten is de hoeveelheid calcium en de pH-waarde. Calcium bindt alle ingrediënten in de kaas en de zogenoemde pH-waarde zorgt er juist voor dat de kaas smeuïg wordt en makkelijk verhit kan worden.
De pH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch een waterige oplossing is. Producten met een pH-waarde onder de 7, zoals kaas en azijn, zijn zuur. Producten met een pH-waarde boven de 7 zijn basisch (bijvoorbeeld soda). Een pH-waarde van 7 is neutraal: niet zuur, niet basisch (bijvoorbeeld water en eieren). Kaas heeft een pH-waarde van 5, maar die kan variëren op de decimaal. De beste pH-waarde voor de perfecte tosti-kaas ligt tussen 5,3 en 5,5.
De perfecte PH-waarde (en dus tosti)
Dan het antwoord op de vraag die we allemaal in ons hoofd hebben: welke kaas is dat? Kazen met de perfecte pH-waarde voor een tosti zijn jonge of extra belegen kaas, deze smelten het best. Gruyere en manchego zijn ook goede keuzes, maar hebben een sterkere smaak waar je van moet houden.
Wil je een kaas gebruiken met een sterkere, zuurdere smaak en een lagere pH-waarde? Leg die kaas dan tussen kaas die wel een goede pH-waarde heeft zodat die eromheen smelt. Geniet van je (perfecte) tosti!