Macro’s tellen voor beginners: een gids + twee recepten
Wil je weten wat je precies binnenkrijgt en heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dit.
Zoals elke zelfrespecterende sportschoolfanaat weet: calorieën tellen is passé. Macro’s tellen daarentegen houdt in dat je je hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vet in je voeding telt en is juist wel zeer gewenst.
Dieetplanners If It Fits Your Macros stellen dat je kunt eten wat je wilt, zolang je je dagelijkse calorie-inname niet overschrijft en je zorgt dat je de juiste hoeveelheid macro’s voor jouw lichaam binnenkrijgt. Online is het al je van het, maar de resultaten zijn zelden zo simpel als het lijkt. We kunnen je late-night-snack niet goedpraten, maar wat we wel kunnen doen, is je een paar recepten geven die je helpen bij vetverlies én die smaakvol zijn. En, niet geheel onbelangrijk: makkelijk te maken. Zeg niet dat we niet goed voor je zorgen.
Kip-pestosalade met boekweit en rode kool
Ingrediënten
- Komijn, zwarte peper, citroenrasp en bieslook. Een mespuntje van elk.
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kipfilet
- 45 gr boekweit
- 25 gr rucola
- 10 gr verse basilicum
- 10 gr hazelnoten
- 10 ml citroensap
- 1 theelepel knoflook
- 50 gr rode kool
Zo maak je ‘m:
1. Verhit de oven tot 180 graden. Mix de kruiden, citroenrasp en gehakte bieslook in een kleine kom. Gebruik de helft van de olijfolie en smeer de kipfilet in met het mengsel. Plaats op een bakplaat en rooster in de oven tot ‘ie gaar is.
2. Kook ondertussen de boekweit gaar in een pan. Spoel af met koud water en giet af. Voor de pesto: doe 15 gr rucola, de basilicum, hazelnoten, citroensap en gehakte knoflook in een blender met de rest van de olie. Voeg wat water toe als het mengsel te dik is.
3. Snijd de rode kool in grote stukken en trek hem uit elkaar. Mix met de rest van de rucola en roer de boekweit erdoorheen. Serveer de kip bovenop de salademix en maak af met de pesto. Maak zoveel mogelijk in één keer en vries in voor als je geen zin hebt om te koken.
Salade met garnaal, avocado en rijst.
Ingrediënten
- 38 gr wilde rijst
- 50 gr avocado
- 5 ml citroensap
- 2 eetlepels lente-ui
- 50 gr paksoi
- 5 gr koriander
- 10 gr zwart sesamzaad
- 155 gr gekookte garnalen
Zo maak je ‘m:
1. Breng een pan water met wat zout aan de kook en doe dan de wilde rijst erin. Laat sudderen tot de rijst zacht, maar niet plakkerig is. Spoel af met koud water om het snel af te laten koelen – de rijst is de basis van je salade, dus moet ‘ie niet warm zijn.
2. Snijd de avocado in blokjes. Doe samen met het citroensap in een kom. Snijd de lente-ui en paksoi in dunne ringen en voeg samen met de koriander, sesamzaden en gekookte garnalen toe aan de kom.
3. Meng alles met elkaar tot het citroensap overal overheen zit en de paksoi wat slapper heeft gemaakt. Zorg dat je de avocado niet pureert terwijl je het geheel omschept. Voeg de wilde rijst toe en klaar is je superfoodsalade.