De 5 voordelen van ontbijten met salade
Plus een recept om het mee uit te proberen.
© Getty Images

In alle eerlijkheid: ik ben zeker geen ochtendmens. Dus als je me ook nog eens vertelt dat ik mijn vaste ochtendtraditie (ontbijtgranen met walnoten, banaan en een vanille eiwitshake) vaarwel moet zeggen, ben ik al helemaal niet meer de leukste thuis. Toch besloot ik de uitdaging aan te gaan en at gedurende twee weken salades als ontbijt. Dit zijn de 5 voordelen die daarbij kwamen kijken.
Ik viel af
Op dag één stapte ik op de weegschaal en zag tot mijn verbazing dat ik de 100 kilo ruim (met 3 kilo) gepasseerd was. Ik wist toen nog niet hoe het salade-ontbijt mij zou beïnvloeden, maar ik was vastberaden om het vol te houden. Ondertussen deed ik op maandag cardio, op dinsdag en woensdag krachttraining, donderdag weer cardio en vrijdag weer krachttraining. Dit bleef tijdens het experiment hetzelfde, om de resultaten niet te beïnvloeden.
Op dag vijf begon ik echt uit te kijken naar mijn salade-ontbijt, al kostte het wel 15 extra minuten om alles te bereiden en naar binnen te werken. Op dag tien merkte ik dat steeds vaker een pre-lunch toiletbezoek nodig had. Ja, als die extra vezels zetten wel zoden aan de dijk voor je stoelgang.
Na twee weken salade eten, stond ik wederom voor weegschaal. Ik hield mijn adem (en buik) in en stapte op het apparaat. Verdomd, ik was maar liefst 3,6 kilo afgevallen, door alleen mijn ontbijt om te gooien.
Ik had meer energie
Tijdens de eerste vier dagen van mijn salade-challenge, had ik verrassend genoeg meer energie dan normaal. Helaas merkte ik wel dat een gebrek aan suiker zorgde voor een pre-lunch dip. Een paar salades later in de week, verdwenen die dips gelukkig ook en was ik meestal verzadigd tot het daadwerkelijk lunchtijd was. Tegelijkertijd merkte ik dat ik ook minder koffie dronk dan normaal. Allereerst omdat koffie en salades geen denderende combinatie zijn, maar ook omdat ik geen energie-boosts meer nodig had - een glaasje water was meer dan genoeg.
Ik leerde plannen
Waar een doos cornflakes je gemakkelijk een week lang kan voeden, moet je met groenten toch iets meer je best doen. Ik was voortdurend op jacht naar nieuwe aanbiedingen om mee in te slaan en maakte er een levensmissie van om een rijpe avocado te vinden. Ook voor vlees maakt het een flink verschil als je de juiste aanbiedingen weet te scoren - het kan daarom geen kwaad om een extra grote koelkast in huis te hebben.
Ook op het gebied van bereiding heb ik veel gewonnen. Ik vond halverwege de challenge uit dat preppen écht het verschil maakt. Ja, dit kostte me nog meer ruimte in mijn koelkast (doei bier!), maar het leverde wel zeeën met extra tijd op. Een beetje plannen en vooruit denken doet echt wonderen.
Ik at meer dan nodig
Door alle ijver en aandacht rondom het afmeten van mijn salades, kregen ook mijn andere maaltijden een positieve zwengel. Ook werd eindelijk duidelijk dat ik dus echt onnodig veel at. Door mijn dagelijkse nutriënten bij te houden, kon ik mijn porties aanzienlijk verkleinen. Ik ontdekte hierdoor dat minder eten echt niet in meer honger hoeft te resulteren.
Ik ga nooit meer terug
Na 14 salades (2 weken), probeerde ik terug te gaan naar mijn oude, vertrouwde ontbijtgranen. En wat bleek, mijn lichaam was er totaal niet blij mee. Ooit kon ik niet zonder, nu kan ik niet meer met. Sindsdien waag ik het er niet meer op en eet ik weer groen in de ochtend. Kortom, mijn lichaam is er blij mee en ik zelf ook. Misschien zijn ochtenden zo gek nog niet.
Het recept:
Wat heb je nodig?
- 240 gram gebakken kip
- 225 gram babyspinazie
- 50 gram komkommer
- 1 gesneden tomaat
- 30 gram portabella champignons.
- 30 gram pompoenpitten
- 2 geraspte wortelen
- 1/2 avocado, in blokjes.
- 2 eetlepels olijfolie
Zo ga je te werk:
Gooi alle ingredienten in één grote kom en blus het geheel af met wat olijfolie.
Per salade: 644 calorieën, 63g eiwit, 33g koolhydraten, 12 g vezels, 21 g vet.